Antena Căutare

Datoriile Santierului Naval Mangalia vor fi compensate in barter

Ministerul Apararii avea de primit 1 milion de lei de la unitatea din industria de aparare, dar obtine in schimb piese si reparatii. Pentru ca nu are bani de investitii si nici macar pentru mentenanta dotarilor, Ministerul Apararii pare sa fi gasit o solutie pentru a face rost de piese de schimb si echipamente pentru navele aflate in dotarea Marinei Militare.


"Aprobarea compensarii datoriilor catre MApN prin oferirea in schimb a unor piese si echipamente asigura pentru operatorul economic anularea datoriilor, participarea la licitatii, obtinerea de contracte si redresarea treptata a situatiei, scoaterea din starea critica, operationalizarea navelor si evitarea evenimentelor de natura catastrofica", se arata in nota de fundamentare a proiectului de act normativ publicat marti pe site-ul Ministerului Economiei. Cu alte cuvinte, printr-o astfel de masura, guvernul impusca doi iepuri dintr-o data: salveaza de la moarte o companie, care odata adusa pe linia de plutire poate deveni rentabila si poate deservi interesului national, si in acelasi timp scapa de grija lipsei banilor pentru intretinerea dotarilor Fortelor Navale, multe dintre ele aflate pe punctul de a fi trase pe dreapta pentru ca nu mai corespund criteriilor de siguranta impuse de NATO.

Potrivit unor surse din cadrul Fortelor Navale, beneficiarele acestui „schimb" ar fi cele doua fregate care asteapta de mai bine de un an sa intre in proces de modernizare si care, cel mai probabil, vor fi carpite si in acest an pentru a putea sa isi onoreze angajamentele asumate in fata NATO.

Guvernul nu a luat insa in calcul starea precara a santierului care, fara investitii substantiale, nu va putea sa onoreze comenzile.

In prezent, din cauza datoriilor, Santierul Naval Mangalia nu poate participa la licitatiile organizate de Ministerul Apararii Nationale pentru contractarea de lucrari de reparatii la nave. "Astfel, operatorul economic pierde oportunitatea de a se inscrie si a se prezenta la licitatii din cauza datoriilor catre MApN. Fara asigurarea pieselor si executarea lucrarilor, navele se degradeaza ducand la aparitia unor cazuri grave de poluare, cu efecte dezastruoase asupra mediului inconjurator", potrivit documentului citat, in care se mai arata ca Santierul Naval Mangalia SA a acumulat o datorie totala de 1.056.007 lei, care include si penalitati, fata de Ministerul Apararii Nationale, Departamentul pentru Armamente si Statul Major al Fortelor Navale.

Leul se depreciaza fata de euro si dolar. Vezi cursul valutar!... Leu isi continua deprecierea fata de euro...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x