Antena Căutare

De ce laptele romanesc nu va mai avea loc pe rafturile magazinelor

Lactatele autohtone vor fi înlocuite treptat cu cele din import, până în 2015. Pe de o parte jucătorii locali vor fi „înghiţiţi” de coloşii internaţionali, iar pe de altă parte vom asista la falimente şi la închideri de fabrici procesatoare. Motivul: aproape toate fabricile locale trebuie retehnologizate.

După ce au investit fonduri importante în dezvoltare şi în branduri, aproximativ 30% dintre producători vor dispărea de pe piaţa locală. Îşi vor închide porţile, odată cu eliminarea cotelor de lapte din 2015 şi înăsprirea normelor de igienă (standardizare conform HACCP). Ţara noastră va deveni o piaţă de desfacere pentru lactatele europenilor, care deja îşi freacă mâinile şi se gândesc la businessul din România. „Procesatori şi producători din Polonia, Cehia stau la graniţă şi aşteaptă. Vom fi «sufocaţi» şi ce mă doare cel mai tare este că vor pierde produsele de tradiţie. Laptele sau iaurtul din Polonia ori Bulgaria are o calitate sub cel produs în România. Am încredere însă în produsele din Germania şi Italia. Acum fermele străine stau încorsetate, nu au voie să producă mai mult pentru că primesc amendă, iar amenda este de 0,31 euro pe litru. Suntem pe Titanic, noi cântăm şi dansăm, iar icebergul vine spre noi. Când ne va lovi, nu ne vom mai reveni. Acum, cine dispune de bani poate cumpăra branduri, facilităţi de procesare”, punctează direct Dorin Cojocaru, Director General APRIL, asociaţia producătorilor de lapte din România.

Ţara noastră deţine o cotă de procesare a laptelui de 1,2 milioane de tone pe an, în schimb Germania are o cotă de 28 de milioane de tone, o limită pe care o depăşeşte de fiecare dată. Pentru că va exista un surplus de lapte pe piețele din Vest, furnizorii vor găsi în România o piață bună de desfacere, întrucât la noi oferta nu reușește să acopere cererea. Ţările care dispun de o tehnologie modernă nu vor mai avea limite de producţie şi vor putea exporta lapte mai mult şi mai ieftin.

Citeste mai mult pe incomemagazine.ro

Carburantii s-au scumpit din nou. Un litru de benzina premium costa aproape 7 lei!... Ministrul Finantelor: S-ar putea gasi bani pentru revenirea indemnizatiilor pentru mame la 85% din venit...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x