Antena Căutare

De ce se tem cel mai mult angajatorii români anul acesta. Acestea sunt principalele riscuri la care sunt expuși

Printre motivele de îngrijorare ale liderilor din companii se numără recalibrarea economică a  Chinei, scăderea galopantă a prețului petrolului, securitatea geopolitică tot mai fragilă, precum și incertitudinea cu privire la șansele de creștere a economiei globale.

Companiile se confruntă în 2016 cu mai multe riscuri decât în urmă cu trei ani. Două treimi dintre directorii executivi chestionați despre riscuri în cadrului unui sondaj realizat de o companie de servicii profesionale, de consultanță și audit consideră că anul acesta riscurile au crescut față de 2013.

Un risc nou este reprezentat de atacurile cibernetice, însă calamitățile naturale se numără în continuare printre cele mai mari riscuri pentru o companie.

Dezastrele naturale, în topul riscurilor

Pe primul loc într-un top al riscurilor realizat de o firmă de asigurări se numără întreruperea afacerilor și a lanțului de aprovizionare. Poziția a doua este ocupată de schimbările de pe piață – volatilitatea, intensificarea competiției și stagnarea. Pe locul al treilea se numără scurgerile de informații prin atacurile cibernetice.

Pe al patrulea loc în topul riscurilor regăsim catastrofele naturale – furtuni, inundații și cutremure. Nu este deloc suprinzător acest lucru, având în vedere că săptămânal vedem astfel de incidente în diferite colțuri ale lumii. Astfel de firme de asigurări, specializate pe segmentul corporate, pot însă să țină o companie la adăpost de pierderi importante. Firmele de asigurări sunt conștiente de faptul că entitățile financiare sunt expuse la numeroase riscuri, astfel încât există diferite produse care să le garanteze companiilor o revenirea rapidă. O firmă poate încheia o asigurare de bunuri, dar și de răspundere profesională sau de garanții sau de evenimente.

Topul este completat de schimbări în legislație, schimbări la nivel macroeconomic (programe de austeritate, inflație, deflație). Printre riscurile la care sunt expuse companiile se numără și pierderea reputației și a valorii numelui. Următoarele în topul riscurilor sunt incendiile și exploziile, în vreme ce pe locul 9 regăsim riscuri politice precum războiul sau terorismul.

Nici corupția, furtul și frauda nu sunt de neglijat pentru o companie. Astfel de lucruri pot afecta enorm activitatea unei firme, astfel încât trebuie analizate foarte bine de către conducerea unei companii. De altfel, toți factorii incluși în topul riscurilor sunt de natură să distrugă o afacere și să lase fără slujbă angajații ei, tocmai de aceea este important ca directorii să ia măsuri de prevenție.

Directorii văd tot mai puține perspective de creștere economică

Printre motivele de îngrijorare ale liderilor din companii se numără recalibrarea economică a Chinei, scăderea galopantă a prețului petrolului, securitatea geopolitică tot mai fragilă, precum și incertitudinea cu privire la șansele de creștere a economiei globale.

La nivel internațional, 27% dintre directorii executivi cred că în următorul an va avea loc o îmbunătățire a creșterii economice globale. Prin comparație, anul trecut, 37% dintre directorii executivi aveau această părere. În cadrul sondajului de anul trecut, doar 17% dintre respondenți considerau că situația globală se va înrăutăți, însă în 2016 procentul lor a crescut la 23%.

Pe primul loc într-un top al celor mai importante posibile probleme pentru companii este reglementarea excesivă, 78% dintre directorii executivi au considerat că aceasta este principala amenințare asupra perspectivelor de creștere a companiilor. 74% dintre directori au indicat ca amenințare asupra afacerilor și incertitudinea politică, acest aspect situându-se pe locul doi într-un top al îngrijorărilor. Pe locul al treilea, 73% dintre respondenți indicând-o, este volatilitatea cursului valutar.

Un alt risc important, care devine tot mai stringent cu fiecare an ce trece este nesiguranța informatică. Atacurile cibernetice și scurgerea de informații confindențiale se numără printre riscurile enumerate de 61% dintre directorii executivi care au participat la studiu. În cadrul sondajului au fost intervievați 1.400 de directori de companii din întreaga lume.

Sursa foto: Shutterstock

Atenţie mare! S-a oprit tipărirea unei bancnote importante... Cum poți să dai lovitura în afaceri cu doar 20-30 de lei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x