Antena Căutare

De ce sunt gazele scumpe in Romania

Cresterea pretului aduce incasari mai mari la buget si saraceste populatia. Gazele sunt o problema spinoasa a Romaniei si nu numai partea rusa s-a interesat de acest sector in ultima vreme. Cancelarul german Angela Merkel, care a facut acum doua zile o scurta vizita oficiala in Romania, a "facut presiuni pentru scumpirea gazelor pe partea de distributie", au precizat surse parlamentare. Situatia vine in contextul in care grupul german E.ON distribuie gaze naturale in jumatatea de nord a tarii, dupa achizitia Distrigaz Nord.



"Autoritatea a promis celor doi distribuitori, E.ON si Gaz de France, o majorare de 6%. S-a pregatit un ordin dinainte de a fi schimbat Lificiu (Petru Lificiu, fostul presedinte al ANRE - n.r.), dar a intervenit anuntul din 6 mai al presedintelui Basescu de reducere cu 25% a salariilor si cu 15% a ajutoarelor sociale si nu au mai avut curajul sa faca anuntul",

Potrivit unor documente intrate in posesia Jurnalului National, importurile actuale ale Romaniei sunt 12% din necesar. Insa din mai pana in august productia nationala de gaze ar fi fost de ajuns sa asigure consumul pentru toata tara si toti consumatorii, indiferent daca sunt intreruptibili sau nu.

Astfel, potrivit raportarilor de la Transgaz si ANRE, in luna mai productia de gaze acoperea in proportie de 128% consumul, in iunie a fost de 139%, in iulie a ajuns la 140%, iar in august la 137%. Furnizarea de gaze naturale catre toti consumatorii ar fi fost indeajuns pentru o ieftinire cu 6% a pretului la gaze naturale, au spus sursele citate.

Citeste tot articolul pe Jurnalul!

Foto: finaciarul.com

Economia romaneasca nu mai tenteaza pe nimeni... Cota unica, redusa de la 16% la 12% din 2011?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x