Antena Căutare

De frica, Guvernul portughez ia masuri de austeritate

Guvernul portughez a anuntat ca va reduce cheltuielile, va amana investitiile si va vinde activele de stat pentru a repara finantele tarii, la dor o saptamana dupa ce Grecia, cu care imparte moneda euro, a luat masuri similare.

Anul trecut, deficitul a ajuns la 9.3 procente din PIB, de la 2,8 la suta in 2008, pe fondul pomparii de bani in economie din cauza crizei economice.

Astfel, guvernul socialist portughez a anuntat inghetarea salariilor functionarilor publici pana in 2013, in termeni reali.

"Pana in 2013, cresterile salariale ale functionarilor din sectorul public, inghetate in 2009, vor ramane inferioare inflatiei", a anuntat ministrul de finante Fernando Teixeira dos Santos, in cadrul unei conferinte de presa in care a prezentat programul de stabilitate si crestere . In plus, doar un angajat va fi primit in locul a doi care pleaca. Acesta va fi supus atentiei Comisiei Europene, dupa consultari locale.

Salariile si serviciile sociale reprezinta 75 procente din totalul cheltuielilor publice.

Teixeira dos Santos a reiterat ca nu va creste taxele pana in 2013, cu exceptia celor ce castiga peste 150.000 euro, care vor fi impozitati cu 45 procente.

Cheltuielile militare vor fi reduse cu 40 la suta, iar trenul de mare viteza Lisabona-Porto si Porto-Vigo vor fi amanate cu doi ani- 2017, respectiv 2015.

Privatizarile ar trebui sa aduca alte sase miliarde euro.

BCE respinge ideea crearii unui Fond Monetar European... Logan - locul 3 la vanzari pe piata auto din Rusia...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x