Agenția Națională de Administrare Fiscală(ANAF) a venit în sprijinul plătitorilor de taxe cu un „GHID PRIVIND DEPUNEREA ÎN ANUL 2018 A DECLARAŢIEI UNICE privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice”.
Documentul explică pe larg ce este declarația unică, pașii ce pot fi urmați pentru depunerea declarațiiei unice, cine are obligația de a completa acest document dar și dacă sau de câte ori declarația poate fi rectificată.
Astfel, conform ghidului privind declarația unică, în legătură cu rectificarea acesteia, ANAF declară că:
Cu privire la declarația rectificativă, ANAF oferă următoarele informații:
Declarația rectificativă se completează înscriindu-se toate datele și informațiile prevăzute în capitolul supus rectificării, inclusiv cele care nu diferă față de declarația inițială.
Declarația rectificativă se va folosi pentru:
- corectarea impozitului pe venit, precum și a contribuțiilor sociale datorate de persoanele fizice;
- modificarea datelor de identificare a persoanei fizice;
- modificarea unor date referitoare la categoria/sursa veniturilor sau a nivelului acestora, potrivit legii;
- modificarea unor date referitoare la contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate estimate pe anul 2018; - corectarea altor informații prevăzute de formular
Contribuabilul poate rectifica venitul estimat până la termenul de plată a impozitului datorat, respectiv până la data de 15 martie a anului următor celui de impunere. Veniturile necuprinse în declarația inițială se declară prin depunerea unei declarații rectificative.