Deficitul comercial al Statelor Unite a scăzut în 2019 pentru prima oară în şase ani

Deficitul comercial al Statelor Unite a scăzut în 2019 pentru prima oară în ultimii şase ani, în condiţiile în care războiul comercial dintre Washington şi Beijing a redus importurile, menţinându-se în acelaşi timp ritmul moderat de creştere economică, în pofida unei încetiniri a cheltuielilor de consum şi a investiţiilor slabe ale companiilor, transmite Reuters.

Raportul publicat miercuri de Departamentul pentru Comerţ mai arată că agenda ”America First” a redus anul trecut fluxul de bunuri, exporturile înregistrând primul declin de după 2016.

Preşedintele Donald Trump, care s-a supranumit“the tariff man” (omul tarifelor), s-a angajat să reducă deficitul prin blocarea accesului importurilor neechitabile şi renegocierea acordurilor de liber-schimb.

Trump a argumentat că reducerea substanţială a deficitului comercial va stimula creşterea economică anuală la 3%, pe o bază durabilă. Economia a crescut însă în 2019 cu doar 2,3%, cel mai lent ritm din ultimii trei ani, după un avans de 2,9% în 2018.

Odată cu reducerea tensiunilor comerciale ditnre SUZA şi China, este probabil ca reducerea de anul trecut a deficitului să nu se repete şi în acest an.

Deficitul comercial a scăzut în 2019 cu 1,7%, la 616,8 miliarde de dolari, primul declin din 2013. Deficitul a fost de 2,9% din PIB, sub deficitul de 3% consemnat în 2018.

Importurile de bunuri au scăzut anul trecut cu 1,7%, primul declin din ultimii trei ani. Statele Unite au importat 2,4 miliarde de barili de ţiţei, cea mai scăzută cantitate după 1992, datorită reducerii dependenţei de petrolul din străinătate, pe fondul creşterii producţiei şi activităţilor de explorare.

O evoluţie descendentă au avut şi importurile de bunuri de capital. Declinul de 1,3% al exporturilor a fost condus de livrările mai mici de bunuri de capital, produse industriale şi materiale.

Deficitul comercial cu China a scăzut în 2019 cu 17,6%, la 345,6 miliarde de dolari.

Deficitul comercial cu Uniunea Europeană a atins un maxim istoric de 177,9 miliarde de dolari, iar cel cu Mexicul un nivel record de 101,8 miliarde de dolari.

Washingtonul şi Beijingul au semnat luna trecută faza întâi a acordului comercial. Acordul menţine însă tarife americane pentru importuri din China de 360 de miliarde de dolari, reprezentând circa două treimi din total.

Importurile de bunuri au crescut puternic în decembrie, ceea ce a urcat deficitul comercial cu 11,9%, la 48,9 miliarde de dolari.

Ajustat la inflaţie, deficitul comerţului cu bunuri a crescut în decembrie cu 4,3 miliarde de dolari, la 80,5 miliarde de dolari.

Citește și
Colaj de fotografii cu Monica Gabor și Irina Columbeanu
Irina Columbeanu, apariție rară într-o rochie cu crăpătură și decoletu. Fiica lui Irinel și a Monicăi poartă inel pe mâna stângă
Irina Columbeanu, apariție rară într-o rochie cu crăpătură și decoletu. Fiica lui Irinel și a Monicăi poartă inel pe mâna stângă
Alina Eremia, selfie
Alina Eremia, infectată cu noul coronavirus. Ce declarații a făcut artista pe rețelele de socializare
Alina Eremia, infectată cu noul coronavirus. Ce declarații a făcut artista pe rețelele de socializare
petrică-cercel-în-trei-ipostaze
Care este numele real al lui Petrică Cercel. Detaliul care nu a putut să treacă neobservat după moartea cântărețului de manele
Care este numele real al lui Petrică Cercel. Detaliul care nu a putut să treacă neobservat după moartea cântărețului de manele
Mai multe articole

Comerţul a avut o contribuţie de 1,5 puncte procentuale la avansul PIB-ului în trimestrul patru, depăşind contribuţia de 1,2 puncte avută de cheltuielile de consum, care reprezintă peste două treimi din activităţile economice din SUA.

Economia americană a avansat în trimestrul patru cu un ritm anualizat de 2,1%, similar cu cel consemnat în perioada iulie-septembrie.

Deşi deficitul comercial este aşteptat să crească puternic, economia va continua probabil să aanseze în ritm moderat, alte rapoarte indicând o intensificare a activităţilor în sectorul serviciilor, în timp ce angajatorii au accelerat angajările în ianuarie.

Sursa : news.ro

Jennifer Lopez a strălucit la Global Citizen Live. Salopeta purtată de artistă a atras toate privirile
Jennifer Lopez a strălucit la Global Citizen Live. Artista i-a uimit pe toți cei prezenți la...
Horoscopul zilei de 29 septembrie 2021. Gemenii au probleme la locul de muncă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 29 septembrie 2021 spune că Gemenii au probleme la locul de muncă, dar...
Parteneri
Sos tzatziki. Sos grecesc din iaurt cu usturoi și castraveți
Dacă ești în căutarea unei rețete de sos cremos, răcoritor și aromat, întrerupe căutările și prepară celebra rețetă de sos tzatziki. Este o rețetă de sos grecesc din iaurt cu usturoi și castraveți, perfect pentru a fi consumat cu o multitudine de preparate.
Catine.ro
Ultimele știri