Antena Căutare

Din august 2010 dobanda la depozite este real negativa

Dobanzile economiilor in lei ale persoanelor fizice au scazut sub 8%.

De mai bine de doi ani, ran­damentele depozitelor consti­tuite de populatie au scazut continuu, dupa ce in februarie 2009 valoarea maxima a dobanzilor atinsese 16,36% la economiile in lei depuse pe termen de 12 luni.

In plus, odata cu majorarea TVA, castigurile ,,s-au topit", dobanzile devenind real negative, pe fondul cresterii inflatiei. Numai in doua luni si jumatate 18 banci au taiat puternic din randamente si numai sase au oferit dobanzi promotionale.

­De la inceputul acestui an, 18 banci au taiat puternic din randamente, astfel ca in acest moment niciuna dintre institutii nu mai acorda dobanzi de 8% la lei.

Analistii con­si­dera ca reducerea este determinata de li­chi­ditatea destul de mare de pe piata in­­ter­­bancara, dar si de lipsa alternativelor de plasare a banilor: cererea de credite este foarte scazuta, proiectele de infras­truc­­tura lipsesc, iar randamentele titlu­rilor de stat sunt mici comparativ cu cos­­tul constituirii depozitelor. „Intrebarea pe care si-o pun bancile este: ce pot face cu banii? Cererea solvabila de credite din par­tea populatiei este mica, iar proiectele mari de infrastructura nu au demarat.

La titlurile de stat randamentele sunt de 6,5%-7%, in timp ce constituirea depozitelor implica, pentru banci, costuri supli­mentare cu rezerva minima obligatorie", explica Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.

Maxime si minime

Modul in care au fost facute ajustarile dobanzilor de la inceputul acestui an a fost diferit de la o banca la alta, unele preferand si cate patru reduceri in ultimele doua luni si jumatate, dar cu pasi mici, ca in cazul Bancii Transilvania.

Tot articolul, in Financiarul

Leul isi continua cresterea!... Taximetristii preseaza „indexarea” tarifelor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x