Live acumFilm: Dragoste pe partie
Prime Time 20:00Film: Parker

Din august 2010 dobanda la depozite este real negativa

Dobanzile economiilor in lei ale persoanelor fizice au scazut sub 8%.

De mai bine de doi ani, ran­damentele depozitelor consti­tuite de populatie au scazut continuu, dupa ce in februarie 2009 valoarea maxima a dobanzilor atinsese 16,36% la economiile in lei depuse pe termen de 12 luni.

In plus, odata cu majorarea TVA, castigurile ,,s-au topit", dobanzile devenind real negative, pe fondul cresterii inflatiei. Numai in doua luni si jumatate 18 banci au taiat puternic din randamente si numai sase au oferit dobanzi promotionale.

­De la inceputul acestui an, 18 banci au taiat puternic din randamente, astfel ca in acest moment niciuna dintre institutii nu mai acorda dobanzi de 8% la lei.

Analistii con­si­dera ca reducerea este determinata de li­chi­ditatea destul de mare de pe piata in­­ter­­bancara, dar si de lipsa alternativelor de plasare a banilor: cererea de credite este foarte scazuta, proiectele de infras­truc­­tura lipsesc, iar randamentele titlu­rilor de stat sunt mici comparativ cu cos­­tul constituirii depozitelor. „Intrebarea pe care si-o pun bancile este: ce pot face cu banii? Cererea solvabila de credite din par­tea populatiei este mica, iar proiectele mari de infrastructura nu au demarat.

La titlurile de stat randamentele sunt de 6,5%-7%, in timp ce constituirea depozitelor implica, pentru banci, costuri supli­mentare cu rezerva minima obligatorie", explica Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.

Maxime si minime

Modul in care au fost facute ajustarile dobanzilor de la inceputul acestui an a fost diferit de la o banca la alta, unele preferand si cate patru reduceri in ultimele doua luni si jumatate, dar cu pasi mici, ca in cazul Bancii Transilvania.

Tot articolul, in Financiarul

Recomandari