Antena Căutare

Din ce traiesc bancile pe timp de criza: din titluri de stat si marje de dobanda

Scaderea creditarii din ultimii doi ani a determinat bancile sa se orien­teze catre alte activitati gene­ra­toa­re de profituri, precum operatiunile financiare sau tranzactiile cu titluri de stat. Desi sistemul bancar a inchis anul trecut pe pierdere, institutiile de credit mari se mentin inca pe profit, in timp ce bancile mici inregistreaza preponderent rezultate negative.

In 2010, creditarea s-a contractat, in termeni reali, cu 3%. Potrivit Bancii Natio-nale a Romaniei, soldul total al impru­mu­turilor la finalul anului trecut era de 209,3 miliarde de lei, in crestere nominala cu 4,7% comparativ cu 2009. In urma cu doi ani, avansul creditarii in termeni nomi­nali (fara influenta inflatiei si a cursului valutar) a fost de 0,9% pana la 199,8 miliar­de de lei.

Faptul ca bancile nu au dat credite noi le-a afectat foarte mult profitul. Pe de alta parte, nici imprumuturile vechi nu au reusit sa genereze castiguri pentru toa­te institutiile de credit. Unele au fost puse in situatia sa constituite provizioane. In aceste conditii, din imprumuturile vechi au castigat doar bancile care au dat credite de calitate. Pe de alta parte, nu am obser­vat, din partea institutiilor de credit, o cres­tere agresiva a comisioanelor pentru a-si acoperi reducerea de profit din cre­ditare", a precizat pentru „Finan­ciarul" presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea.

Sursa castigurilor

Analistii spun ca anul trecut s-au remarcat in mod special imprumuturile in valuta pentru companii. Astfel, valoa­rea creditelor exprimate in euro a avansat cu 8,3%, dupa ce pe parcursul anului 2009 se diminuase cu 1%.

Imprumuturile negu­ver­namentale acordate in valuta, ex­pri­mate in lei, au crescut anul trecut cu 9,8%, la 131,9 miliarde de lei, de la 120,2 miliar­de de lei la finalul lui 2009.

Tot articolul, in Financiarul

Nou val de scumpiri la alimentele de baza, in februarie: uleiul +30%, painea +10-15%!... Top cele mai ieftine garsoniere din buricul Bucurestiului...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x