In 2010, creditarea s-a contractat, in termeni reali, cu 3%. Potrivit Bancii Natio-nale a Romaniei, soldul total al imprumuturilor la finalul anului trecut era de 209,3 miliarde de lei, in crestere nominala cu 4,7% comparativ cu 2009. In urma cu doi ani, avansul creditarii in termeni nominali (fara influenta inflatiei si a cursului valutar) a fost de 0,9% pana la 199,8 miliarde de lei.
„Faptul ca bancile nu au dat credite noi le-a afectat foarte mult profitul. Pe de alta parte, nici imprumuturile vechi nu au reusit sa genereze castiguri pentru toate institutiile de credit. Unele au fost puse in situatia sa constituite provizioane. In aceste conditii, din imprumuturile vechi au castigat doar bancile care au dat credite de calitate. Pe de alta parte, nu am observat, din partea institutiilor de credit, o crestere agresiva a comisioanelor pentru a-si acoperi reducerea de profit din creditare", a precizat pentru „Financiarul" presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea.
Sursa castigurilor
Analistii spun ca anul trecut s-au remarcat in mod special imprumuturile in valuta pentru companii. Astfel, valoarea creditelor exprimate in euro a avansat cu 8,3%, dupa ce pe parcursul anului 2009 se diminuase cu 1%.
Imprumuturile neguvernamentale acordate in valuta, exprimate in lei, au crescut anul trecut cu 9,8%, la 131,9 miliarde de lei, de la 120,2 miliarde de lei la finalul lui 2009.
Tot articolul, in Financiarul
Nou val de scumpiri la alimentele de baza, in februarie: uleiul +30%, painea +10-15%!... Top cele mai ieftine garsoniere din buricul Bucurestiului...