Antena Căutare

Din septembrie, se scumpesc gazele: +5% pentru populatie, +10% pentru firme!

Desi Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a dat, la finele lunii iunie, un calendar de crestere a preturilor ce nu includea pentru anul in curs vreo modificare a tarifelor, seful misiunii FMI la Bucuresti, Erik der Vrijer, a anuntat ca pretul gazelor naturale livrate populatiei va creste din septembrie cu 5%. Pentru firme majorarea va fi de 10%.

"Foile de parcurs pentru gaze si electricitate nu s-au devansat (...). Exista un mecanism in Romania, o formula, care arata in cazul in care costurile cresc atunci vor trece in preturile finale. Acesta formula nu s-a aplicat in ultimii ani. Exista aici un bagaj dificil in ajustarea preturilor la gaze in raport cu cresterea costurilor, ceea ce ar fi trebuit daca mecanismul ar fi fost aplicat. Aceasta reprezinta o corectie a lipsei de ajustare a preturilor din trecut", a afirmat der Vrijer.

Conform ANRE, pretul gazelor pentru populatie ar fi trebuit sa creasca cu 10% atat in 2013, cat si in 2014, pentru ca in 2015-2018 sa urce cu 12% anual, prin ajustari trimestriale, in concordanta cu calendarul de eliminare a tarifelor reglementate. Iar liberalizarea pietei de energie pentru clientii industriali ar fi trebuit sa inceapa in septembrie.

Eliminarea preturilor reglementate a fost solicitata autoritatilor romane de catre FMI.

Seceta, mana cereasca pentru cultivatorii de pepeni... FMI a taiat cresterea economica a Romaniei, de la 1,5% la 0,9%. PIB a crescut cu 0,8% in primul semestru...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x