Antena Căutare

Dinu Patriciu: In Romania, criza va mai tine si preturile vor mai cobori

Dinu Patriciu, cel mai bogat roman, cu o avere estimata de Forbes la 2,2 miliarde de dolari, spune ca de la inceputul anului a realizat mai multe tranzactii, dar doar in afara Romaniei, pentru ca pe piata locala preturile mai au loc de scadere.

"Am vandut si am cumparat. Au fost mai multe tranzactii, nu doar cea privind parcul de cladiri de birouri din Suedia. Asta a ajuns in presa pentru ca societatea este publica si trebuia sa raporteze. Am facut insa achizitii imobiliare, dar doar afara. In Romania, criza va mai tine si preturile vor mai cobori", a declarat Dinu Patriciu.

El nu a dorit sa ofere mai multe detalii despre tranzactiile realizate, mentionand doar ca au fost tranzactii "normale", "nimic semnificativ".

Intrebat de ofertele de actiuni de la Petrom si Alro, care sunt asteptate sa vina in aceasta vara pe Bursa de la Bucuresti, omul de afaceri a spus ca nu este interesat de ele. De altfel, Patriciu nu se aratase interesat nici de actiunile Fondului Proprietatea (FP), considerand ca atata timp cat portofoliul lui este dependent de companii controlate de stat, Fondul nu poate fi o institutie financiara de succes indiferent cat de bine este administrat.

In ceea ce priveste tintele lui de pe pietele europene, Dinu Patriciu nu a dorit sa comenteze, spunand doar ca "ne pregatim de criza in Europa". Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a redus azi ratingul Greciei la "CCC", cel mai redus rating din lume, avertizand totodata ca orice restructurare a datoriilor acestui stat va fi interpretata ca o intrare in incapacitate de plata. Pietele nu au reactionat insa, atat moneda euro, cat si bursele europene fiind pe crestere pe parcursul zilei.

Patriciu a vandut luna trecuta parcul de cladiri de birouri Karolinen Fastigheter din Suedia, format din sapte cladiri cu o suprafata de 75.000 mp. Valoarea proprietatilor a fost de 110 milioane de euro, dar pretul de vanzare a fost mai mic, intrucat a fost ajustat cu datoriile companiei.

Principalele investitii ale omului de afaceri in ultimii ani au fost in retail, imobiliare, bancar si media (prin intermediul trustului Adevarul Holding). In imobiliare, Patriciu preluat, la finele lui 2008, portofoliul imobiliar din Romania al fondului de investitii Fabian, iar in 2009, a cumparat actiuni la fondurile de investitii Deutsche Land si Rutley, care au active imobiliare pe pietele din vestul Europei.

Tot in 2009, Patriciu a cumparat o banca din Georgia, impreuna cu un fost premier georgian. Participatia controlata de acestia in cadrul Liberty Bank, s-a redus usor in acest an, dar a ramas majoritara, dupa ce banca georgiana a realizat o majorare de capital. De altfel, Liberty Bank va mai realiza o emisiune de actiuni noi in urmatoarele saptamani sau luni, pentru a creste free-float-ul titlurilor.

In retail, Patriciu a lansat pe piata locala retelele de magazine Mic.ro si Macro, anuntand investitii de pana la 200 de milioane de euro in acest an pentru dezvoltarea afacerii Macro.

Cea mai importanta tranzactie legata de numele lui Patriciu este vanzarea in 2007, a grupului Rompetrol catre kazahii de la KazMunaiGaz. Valoarea sumei incasate de Patriciu nu a fost facuta publica, dar ea este estimata in jurul a 1,3 miliarde de dolari.

Sursa: Antena3

Francul elvetian a urcat la maximul acestui an... Oltchim reporneste petrochimia de la Arpechim Pitesti...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x