Antena Căutare

Doar 1,3 mld. euro au mai trimis in tara "capsunarii"

In perioada ianuarie-mai, remiterile angajatilor romani in strainatate s-au redus cu 11% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 1,33 mld. euro. Potrivit datelor Bancii Nationale, sumele trimise in primele cinci luni sunt cele mai mici pentru intervalele similare din ultimii sase ani. De altfel, in ianuarie 2011 a fost atins si minimul istoric al remiterilor lunare, de 277 mil. euro. Banca Mondiala a avertizat deja ca, in cazul Romaniei, aceasta situatie nu-si va reveni prea curand la nivelurile anterioare crizei.

In primele cinci luni, sumele trimise oficial de muncitorii romani care lu­crea­za in strainatate au totalizat 1,33 mld. euro, cel mai redus nivel pentru pe­ri­oada ianuarie-mai din ultimii sase ani. Potrivit datelor disponibile in statistica Bancii Nationale, in perioada similara din 2005, remiterile au insumat 1,43 mld. euro, in anul urmator acestea urcand cu 9%, pana la 1,53 mld. euro.

In aceleasi intervale din 2007 si 2008, sumele trimise au atins maximele istorice, de 2,6 mld. euro, dupa care au inceput sa scada. In perioada ianuarie-mai 2009, acestea s-au redus cu aproape 29%. In ultimii doi ani, descres­te­rile s-au mai atenuat, in 2010 comparativ cu 2009 fiind de 19%, iar in acest an fata de cel precedent, cu aproape 11%.

In acelasi timp, sumele intrate oficial in tara de la angajatii romani din strai­natate au totalizat in luna mai 2011 281 de milioane de euro, in scadere cu 2,8% fata de aprilie. De la inceputul acestui an, cea mai drastica reducere a avut loc in ia­nu­arie, cu 33,6%. De altfel, in prima luna a anului a fost inregistrat si minimul istoric al remiterilor lunare, de 227 de milioane de euro.

Potrivit datelor BNR, banii trimisi oficial in tara de lucratorii romani din strainatate au scazut la nivel lunar cu aproximativ 50% comparativ cu nivelul din debutul crizei, de 561 de milioane de euro in septembrie 2008.

Anul trecut, remiterile lucratorilor romani in strainatate au insumat 3,8 mld. euro, in scadere cu 11% comparativ cu sumele din 2009 si cu 42% fata de cele din 2008.

Scaderi in Europa de Est, inclusiv Romania

Se pare ca, pe termen scurt, situatia nu se va imbunatati substantial. Si asta pentru ca, intr-un raport publicat la sfarsitul lunii mai de Banca Mondiala se arata ca in cazul Europei de Est recu­perarea mai are de asteptat, pe fondul unui somaj ridicat in zona euro, care pune presiune pe situatia lucratorilor straini din aceste tari.

Partial ca urmare a ratelor somajului constant ridicate si a res­tric­tiilor de migratie, cresterea flu­xu­rilor de bani din Italia si Spania a devenit din nou negativa in a doua jumatate a anului 2010, dupa ce inre­gis­trase valori pozitive in trimestrele pre­cedente", se precizeaza in docu­men­tul Bancii Mon­diale. In aceste conditii, institutia punc­teaza ca avansul remi­terilor catre tarile din Europa de Est, precum Romania, Polonia si Bosnia si Hertegovina, a ramas anul trecut in teritoriul negativ.

La nivel mondial insa, sumele trimise in mod oficial in tarile in curs de dezvoltare de muncitorii care lucreaza in strainatate au urcat anul trecut la 325 de miliarde de dolari, o valoare apro­pia­ta de cea inregistrata in 2008, se spune in raportul institutiei internationale „Re­mite­rile recupereaza nivelurile ante­ri­oare crizei". Fata de anul anterior, cres­terea in termeni nominali a fost de 5,6%. In acelasi timp, remiterile totale, care includ si banii trimisi catre tarile cu venituri ridicate, au crescut, in 2010, la 440 de miliarde de dolari.

Pentru perioada 2011-2013, institutia internationala estimeaza ca fluxurile financiare de la muncitorii straini vor creste in toate cele sase regiuni aflate in curs de dezvoltare, insa avertizeaza ca exista unele riscuri pentru perspectivele pe termen scurt.

Remiterile in Europa de Est si Asia Centrala sunt inca sub nivelul din 2007, dar se asteapta sa creasca in mod constant cu rate cuprinse intre 8%-9% in perioada 2011-2013", se mai spune in document.

Sursa: Financiarul

ANAF: Venituri realizate la buget de peste 72 miliarde de lei in primele 6 luni... Livrarile de spatii comerciale, aproape de nivelul din 2003...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x