Antena Căutare

Dosarul Sterling: Descoperirea de gaze naturale in Marea Neagra, tinuta la secret in 1995

Primele gaze naturale au fost extrase din Marea Neagra inca din 1995, la un debit de 500.000 de metri cubi pe zi. Cu toate acestea, dupa 15 ani, perimetrele concesionate de statul roman firmei Sterling Resources Ltd. se afla in continuare in faza de explorare, desi ar fi trebuit sa se treaca la exploatarea lor inca de atunci. Rezervele minime estimate sunt de 10 miliarde de metri cubi. Datele reies din raportul Curtii de Conturi redactat dupa controlul efectuat la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM).

Este pentru prima oara cand se prezinta cifre oficiale despre miza scandalului pornit in jurul afacerii Sterling.

Raportul Curtii, proaspat declasificat, dezvaluie ca in 1995 sondele Doina-2 si 1-Doina Sister, amplasate in perimetrul Midia, „au inregistrat debite de gaze naturale intre 315.000 mc/zi si 550.000 mc/zi", fara a le declara ca descoperiri.

Potrivit contractului de explorare si impartire a productiei incheiat in 1992 intre Rompetrol, reprezentand statul roman, si firmele Enterprise Oil Exploration si Canadian Oxy Romania, era considerata „descoperire" atunci cand o sonda produce un minimum de 30.000 mc/zi de gaze naturale ca debit maximum potential", limita depasita de peste 10 ori.

Tot articolul, in Financiarul

Taxa de poluare, anulata din nou in instanta... Impozitul forfetar poate ajunge pana la 28% din veniturile firmelor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x