- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
În România există 640.000 de companii înregistrate la Registrul Comerțului, potrivit unui studiu dat publicității în această primăvară.
Potrivit datelor obținute de cei de la Casa de Insolvență Transilvania, 19.564 de companii românești au în 2017 active de peste 1 milion de euro. Chiar și așa, numai 11.062 pot fi considerate finanțabile, fără probleme sau un grad mare de îndatorare.
Cum era de așteptat, domenii precum comerțul, transportul și logistica, construcțiile sau IT-ul sunt cele care se bucură de cel mai mare succes.
România, atractivă pentru investitori
Alături de Polonia, România este una dintre cele mai atractive țări din Europa de Est, din punct de vedere al investițiilor. Însă stăm prost la capitolul tranzacții, zonă în care antreprenorii români nu reușesc să identifice oportunități, a explicat directorul general al CIT Resources, Rudolf Vizental, pentru economica.net. Acesta a tras un semnal de alarmă: o economie performantă, care stă pe o fundație îngustă, se va destabiliza la un moment dat.
În cifre, situația este și mai neagră. 23.384 era în 2013 numărul companiilor cu impact în România. În 2015, acesta s-a redus la 19.564. Deși acestea reprezintă doar 3% din totalul firmelor active în țară, ele generează nu mai puțin de 68% din cifra de afaceri. În plus, angajează 41% din salariații români. Cu toate acestea, 50% dintre acestea au probleme, fiind restructurabile, cu datorii foarte mari sau cu pierderi anuale uriașe.
Rămân astfel 11.062 de companii finanțabile, care au generat un profit net de 8,7 miliarde de euro, în 2015.
Construcțiile sau IT-ul, printre cele mai profitabile domenii
Companiile din industria prelucrătoare au rata cea mai mare de profit, de 35%. Includem aici producători de piese auto, comerțul cu ridicata sau cu amănuntul. Nici societățile de transport și depozitare nu stau rău, cu o rată a profitului de 8%.
Tot pe locul doi în topul celor mai profitabile domenii se situează și construcțiile. Nu mai puțin de 2.306 companii activează în acest domeniu în România, cu un profit acumulat de 500 de milioane de euro.
În aceste condiții, nu este de mirare că tot mai mulți antreprenori aleg să calce pe urmele unor nume mari din domeniu, precum Arabesque, companie deținută de Cezar Rapotan și care anul trecut a înregistrat un profit de aproape 12 milioane de euro. Numai în urma programului de stimulare a finanțării și dezvoltării micro-întreprinderilor (Legea SRL-D) cele mai multe companii din România au luat naștere chiar în domeniu construcțiilor, 1.387 dintre acestea fiind încă active, se arată într-un studiu.
Top trei este completat de domeniul IT, cu o rată de profit de 5%. În această zonă activează însă numai 579 de companii.
Ai investi într-o afacere în România? În ce domeniu te-ai aventura?
Anunţul făcut de ministrul Muncii: Toţi românii pot lua 250 de euro pe lună din fonduri europene... Credit rapid sau credit bancar? Care sunt diferențele între ele și cum știi care e cel potrivit pentru tine...