Estimarile acestora variaza destul de mult in ceea ce priveste avansul Produsului Intern Brut (PIB), cel mai pesimist fiind Nicolaie Chidesciuc, economistul sef ING Bank Romania, care vede o crestere de 0,2%, de partea cealalta aflandu-se Rozalia Pal, economist sef UniCredit Tiriac Bank, cu un avans de 1,7%. Economistul sef al BCR, Lucian Anghel, estimeaza o crestere economica de 1,2% in 2011.
"Dupa doi ani de scadere, in care economia s-a contractat in termeni reali cu circa 9%, Romania ar putea sa inregistreze o revenire timida in 2011. Iesirea din recesiune va fi anevoioasa si inca presarata cu masuri nepopulare pe care guvernul va trebui sa le implementeze in vederea atingerii tintei ambitioase de deficit bugetar de 4,4% agreate cu FMI si Uniunea Europeana", a declarat Lucian Anghel la prezentarea raportului "Romania - Sub semnul austeritatii" publicat la finele lunii decembrie.
Majoritatea sectoarelor vor avea o contributie pozitiva in 2011
Bancherii apreciza ca majoritatea sectoarele economice vor avea o contributie pozitiva, singurele domenii la care nu a existat un consens fiind constructiile si agricultura.
"Toate sectoarele vor avea o contributie pozitiva, singura exceptie poate fi agricultura, pentru care incertitudinea este foarte mare, din cauza dependentei de conditiile meteorologice. Industria va avea o contributie pozitiva, insa cresterea va fi decelerata (de maximum 3 puncte procentuale). Serviciile vor avea o contributie pozitiva pentru prima data dupa doi ani de corectii. Va conta foarte mult evolutia segmentului de comert, sectorului financiar si de real-estate, pentru care declinul va inceta, insa cresterea va fi modesta, de circa un procent. De asemenea, estimam o evolutie pozitiva si pentru sectorul constructiilor", este de parere Rozalia Pal.
Nicolaie Chidesciuc crede insa ca nu pot fi diferente foarte mari fata de 2010 in ceea ce priveste sectoarele economiei. "Industria va avea cea mai mare dinamica si probabil ca vom vedea o revenire in toate sectoarele: servicii, agricultura, mai putin in constructii. In acest sector cred ca nu va fi o revenire suficient de puternica", a precizat el.
Potrivit lui Lucian Anghel, performanta industriei in 2011 va ramane strans corelata cu trendul zonei euro, aceasta cu atat mai mult cu cat cea mai mare parte a exporturilor se indreapta spre aceasta zona, estimand un avans de 3-4%. "Avand in vedere ca eforturile de consolidare fiscala vor continua in 2011, iar consumul gospodariilor va fi influentat negativ, comertul cu amanuntul ar putea sa inregistreze, in cel mai bun caz, o crestere marginala in 2011", a mai spus economistul BCR.
In ceea ce priveste constructiile, Anghel nu exclude o posibila oprire a caderii acestui sector, sau chiar o crestere foarte mica, in special ca urmare a unui efect de baza destul de puternic, desi ramane sceptic cu privire la revenirea segmentului rezidential in 2011. El mai precizeaza ca segmentul comercial are un potential de revenire mai mare, daca sentimentul investitorilor va incepe sa se imbunatateasca.
Economistul sef al BCR crede ca investitiile pastreaza un potential mai mare de revenire in 2011, desi majorarea TVA a "iritat" investitorii care mai mult ca sigur si-au amanat o parte din proiectele de investitie in Romania. "Romania ramane insa atractiva pentru investitorii straini care sunt in cautare de forta de munca ieftina si de noi oportunitati de reducere a costurilor operationale", arata Lucian Anghel.
El aminteste si de Programul nanional de dezvoltare a infrastructurii 2011-2020 prin care se stabilesc prioritatile de investitii si sumele care vor fi alocate pentru fiecare obiectiv in parte, care a fost aprobat de Guvern, si crede ce daca va fi urmat cu strictete va genera beneficii importante pe termen mediu si lung pentru economia romaneasca.
citeste articolul complet pe Hotnews.ro