Efecte negative ale contribuțiilor de la angajator la angajat

Dorința guvernului de a muta contribuțiile de la angajator la angajat va avea mai multe efecte secundare, cu un real impact asupra buzunarelor românilor: pensiile şi contribuţiile la pensii se vor majora, însă amenzile rutiere vor creşte. 

Dorința guvernului de a muta contribuțiile de la angajator la angajat va avea mai multe efecte secundare, cu un real impact asupra buzunarelor românilor: pensiile şi contribuţiile la pensii se vor majora, însă amenzile rutiere vor creşte.

Guvernul vrea să transfere contribuţiile sociale de la angajator la angajat, de la 1 ianuarie 2018, măsura ce va necesita o majorare a salariului brut cu 22,75%, cât însumează aceste contribuţii. Angajatorii vor fi obligaţi prin lege să majoreze salariul brut al angajaţilor, a anunţat ministrul de Finanţe Ionuţ Mişa. Dacă ei nu vor face acest lucru, salariile nete ale românilor din privat vor scădea. Însă odată cu creşterea salariului brut, se majorează şi salariul minim şi salariul mediu.

Amenzile rutiere, sunt calculate în funcţie de salariul minim pe economie. Este vorba şi despre pensii. Astfel, valoarea anuală a punctului de pensie fiind stabilită în funcţie de creşterea salariului brut. Mai discutăm aici şi despre contribuţia care va fi datorată la pensii, care va fi retrasă dintr-un salariu brut mai mare. Şi persoanele cu venituri din activităţi independente vor fi afectate.

Amenzile de circulaţie sunt calculate în funcţie de salariul minim pe economie: un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim, aşa cum prevede Codul rutier. De la 1 februarie 2017, punctul-amendă este de 145 de lei, majorat faţă de valoarea anterioară de 125 de lei. această majorare a avut loc deoarece salariul minim a crescut atunci la 1.450 de lei, faţă de 1.250 de lei. În prezent, pentru un salariu minim pe economie de 1.450 de lei, un angajator dă la stat peste 1.750 de lei, cu tot cu contribuţiile. De la 1 ianuarie 2018, cei 1.750 de lei vor deveni salariul brut, odată cu mutarea contribuţiilor, aşa că şi salariul minim pe economie va fi de 1.750 de lei.

Odată cu majorarea salariului brut, şi contribuţiile la pensii care sunt calculate în funcţie de acesta cresc. Astfel, în sumă absolută, românii vor vira mai mulţi bani atât la Pilonul I, cât şi la Pilonul II. Acesta ar putea fi un motiv pentru care Guvernul doreşte micşorarea contribuţiei la Pilonul II, ca suma absolută să rămână aceeaşi.

Dacă îți cauți un job, pe Lajumate.ro ai peste 20.000 de oferte din care poți alege.

Mercur iese din retrograd pe 18 octombrie 2021. Ce înseamnă și cum sunt afectate zodiile
Toată lumea a simțit că face un pas înapoi în toată această perioadă. Cu toate acestea,...
Horoscopul zilei de 18 octombrie 2021. Leii pun multă presiune pe ei. Află ce îți rezervă astrele
Horoscopul zilei de 18 octombrie 2021 spune că Leii pun multă presiune pe ei. S-au acumulat o...
Parteneri
Cele mai scumpe ținute ale Ducesei de Cambridge. Ce rochie purtată de Kate Middleton a costat sute de mii de dolari
Printre cele mai scumpe ținute ale Ducesei de Cambridge se numără rochii luxoase și paltoane elegante. Kate Middleton are mai multe case de modă la care apelează frecvent, ce au și prețuri pe măsura faimei. 
Catine.ro
Ultimele știri