Antena Căutare

Efectele cresterii TVA: scumpiri, falimente, somaj si scaderea pietei produselor alimentare

Majorarea TVA cu 5% va duce la cresterea preturilor la produse cu cel putin acelasi procent in multe cazuri, puterea de cumparare va scadea, somajul va creste, iar iesirea din recesiune va fi amanata. In plus, inflatia va ajunge la cel putin 6% la sfarsitul anului, iar in teorie ar putea ajunge si la 10%. Acestea sunt doar cateva dintre efectele deciziei de weekend a guvernului Boc luate in contrapartida, ca urmare a hotararii Curtii Constitutionale, de a nu taia pensiile cu 15%.

Guvernul a decis la sfarsitul saptamanii trecute, dupa ce Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala taierea pensiilor, cresterea Taxei pe Valoare Adaugata (TVA) de la 19% la 24%, astfel ca doar Danemarca, Suedia si Ungaria au un nivel mai mare al TVA decat Romania.

Din estimarile autoritatilor, aceasta masura va aduce venituri suplimentare de 3,5-4 miliarde de lei pana la sfarsitul anului, ceea ce ar permite incadrarea in tinta de deficit de 6,8%. Din calculele realizate de „Financiarul", taierea pensiilor cu 15% ar fi adus la buget 3,4 miliarde de lei in urmatoarele sase luni.

Consilierii guvernatorului BNR, Lucian Croitoru si Adrian Vasilescu, au aratat ca, in teorie, inflatia ar putea atinge sau chiar depasi 10%.

Tinta de inflatie pentru acest an este de 3,5% +/-1 p.p., iar o inflatie mai mare ar putea pune in pericol acordul cu FMI.

Teoretic ar putea fi doua momente din punct de vedere al efectelor asupra inflatiei. In primul, scumpirea marfurilor cu 5% ar duce la o inflatie de 10%. Pe urma, al doilea moment ar putea determina majorarea inflatiei cu inca doua procente, din cauza panicii, a lacomiei comerciantilor etc", a sustinut Adrian Vasilescu.

Tot articolul, in FINANCIARUL

Avansul restantelor in valuta s-a triplat in luna mai: +21,4%... Update / Euro continua sa creasca: 1 euro= 4,3 lei, pe piata interbancara...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x