Elcen anunţă că Termoenergetica a acumulat datorii de 398 milioane lei, în doar câteva luni, şi ia în calcul să ceară deschiderea procedurii de insolvenţă a Termoenergetica

Elcen anunţă că Termoenergetica a acumulat datorii de 398 milioane lei, în doar câteva luni de la preluarea operării reţelei de termoficare din Bucureşti şi acuză compania că repetă practicile falimentare ale RADET, luând inclusiv în calcul formularea unei cereri pentru deschiderea procedurii de insolvenţă a Termoenergetica.

"În doar câteva luni de la preluarea operării reţelei de termoficare din Bucureşti, Termoenergetica a acumulat datorii în cuantum de 398 milioane lei faţă de Elcen. Nu au fost achitate facturile aferente lunilor ianuarie, februarie şi martie 2020. Se înregistrează scadenţe depăşite şi se percep penalităţi conform legii. Primăria Municipiului Bucureşti înregistrează restanţe la plata subvenţiei pentru perioada noiembrie 2019 – februarie 2020 în valoare de 538 milioane lei", arată Elcen într-un comunicat.

Potrivit companiei, Termoenergetica întruneşte condiţiile de intrare în insolvenţă din cauza acumulării de datorii restante înregistrate faţă de Elcen.

"Situaţia în detaliu: 88.290.800 lei reprezintă creanţă neachitată aferentă lunii ianuarie 2020, cu o depăşire a scadenţei de 60 de zile, la care se adaugă şi penalităţi de întârziere, conform prevederilor contractuale. 158.122.675 lei reprezintă creanţă neachitată aferentă lunii februarie 2020, cu o depăşire a scadenţei de 31 de zile, la care se adaugă şi penalităţi de întârziere, conform prevederilor contractuale. 151.716.669 lei este valoarea facturii aferente lunii martie 2020, cu scadenţă depăşită în data de 29 aprilie", arată Elcen.

RADET Bucureşti a intrat în procedura de faliment, generând datorii curente de aproximativ 300 milioane lei, înregistrate de regie faţă de Elcen ca urmare a pierderilor financiare şi tehnologice aferente perioadei de insolvenţă 2016-2019 şi plătibile, conform legislaţiei în vigoare, de către PMB, instituţia ce a înfiinţat şi coordonat RADET. Aceste datorii curente se adaugă datoriilor RADET Bucureşti înregistrate faţă de Elcen în valoare de 3,7 miliarde lei, înscrise în tabelul definitiv de creanţe, pentru care s-a solicitat în instanţă atragerea răspunderii Municipiului Bucureşti.

PMB înregistrează subvenţie restantă aferentă lunii noiembrie 2019 în valoare de 86.927.406 lei, menţionează reprezentanţii Elcen.

De asemenea, aproximativ 450 milioane lei este valoarea subvenţiilor neachitate de PMB pentru asigurarea serviciului public de alimentare cu energie termică pentru lunile decembrie 2019, respectiv ianuarie şi februarie 2020.

"În aceste condiţii, este afectat echilibrul financiar al Elcen, iar producerea energiei termice necesare pentru alimentarea cu agent termic a locuitorilor bucureşteni se realizează în siguranţă atât timp cât plata pentru furnizarea acestui serviciu vital este asigurată. Practicile falimentare, precum şi lipsa de interes pentru termoficarea din Bucureşti afectează grav asigurarea continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termică a capitalei", mai spun ei.

Elcen a formulat deja acţiuni în instanţă pentru recuperarea creanţelor.

"De asemenea, având în vedere faptul că există riscul major să se repete situaţia Elcen-RADET şi în ceea ce priveşte relaţia contractuală Elcen-Termoenergetica, ca urmare a creşterii datoriilor restante - cu riscul compromiterii reorganizării Elcen şi, implicit, a sistemului de termoficare din capitală - Elcen are obligaţia de a lua în calcul toate opţiunile legale pentru recuperarea acestor datorii, inclusiv posibilitatea formulării unei cereri pentru deschiderea procedurii de insolvenţă a Termoenergetica, în conformitate cu prevederile Legii 85/2014", adaugă Elcen în comunicat.

Potrivit legii 325/2006 privind serviciul public de alimentare cu energie termică, Municipiul Bucureşti, în calitate de unitate administrativ teritorială, are în responsabilitate asigurarea continuităţii şi siguranţei serviciului public de furnizare a energiei termice.

"Această obligaţie include şi asigurarea şi achitarea fondurilor necesare acoperirii integrale şi la timp a tuturor costurilor stabilite de legiuitor în sarcina sa, respectiv virarea subvenţiei pentru acoperirea diferenţei dintre preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrate populaţiei şi preţul local al energiei termice facturate populaţiei, potrivit O.G. 36/2006", se mai arată în comunicat.


Citește și
Colaj de fotografii cu Gabriela Prisăcariu și Dani Oțil în timp ce țin în brațe copilul. Băiatul se numește Luca Tiago
Cine sunt nașii de botez ai lui Luca Tiago. Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu și-au creștinat fiul
Cine sunt nașii de botez ai lui Luca Tiago. Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu și-au creștinat fiul
barbat dormind intr-un pat alb
Un bărbat dormea în pat atunci când a simțit că ceva se mișcă. Când a ridicat pătura a încremenit de spaimă. Ce era lângă el
Un bărbat dormea în pat atunci când a simțit că ceva se mișcă. Când a ridicat pătura a încremenit de spaimă. Ce era lângă el
Ramona Olaru a avut parte de o farsă în direct la Neatza de Weekend. Un vlogger i-a spus că i-a avariat mașina
Ramona Olaru, momente de panică în timpul emisiunii. Asistenta tv a aflat în direct că invitatul i-a lovit mașina în parcare:
Ramona Olaru, momente de panică în timpul emisiunii. Asistenta tv a aflat în direct că invitatul i-a lovit mașina în parcare:
Mai multe articole

Sursa : news.ro

Parteneri
Coafura Angelinei Jolie la premiera Eternals din Roma a fost criticată de fanii de pe rețelele sociale. Motivul pentru care a stârnit reacțiile tuturor
Coafura Angelinei Jolie de la premiera filmului Eternals din Roma a ajuns un adevărat subiect de dezbatere pe internet. Deși actrița a avut o imagine impecabilă pe covorul roșu, fanii vigilenți au remarcat rapid o greșeală de proporții în look-ul vedetei. Se pare că stilistul Angelinei s-a grăbit atunci când i-a adăugat artistei câteva extensii de păr.
Catine.ro
Ultimele știri