Antena Căutare

Elena Udrea vrea o nationalizare mica

Daca in anii ’90 proprietatea era un "moft" pentru care statul inca plateste cu varf si indesat la CEDO, ministrul Dezvoltarii si Turismului, Elena Udrea, crede ca exact o nationalizare lipseste acum turismului romanesc.

Structurile de cazare cumparate ieftin, nefolosite in scop turistic si in care nu s-a investit ar trebui nationalizate, nu expropriate la pretul pietei, a declarat Elena Udrea sambata la Mamaia.

"Ar trebui sa se nationalizeze structurile care se afla in proprietatea unora, care le-au cumparat pe nimic si nu le folosesc in scop turistic", a spus ea.

Doamna ministru a argumentat ca, la o expropriere, cei care detin imobilele le-ar ceda statului la pretul pietei, in conditiile in care n-ar fi reusit sa le vanda unor investitori privati, din cauza crizei.

"Spun asta pentru ca ministerul detine hoteluri pe care de trei ori am incercat sa le vindem si nu am reusit", a mai spus ea. Adica, mai pe romaneste, statul nu si le-ar putea permite, dar ar vrea sa le ia cam pe nimic.

Si vrea sa "curete" si plajele cu ajutorul Legii exproprierilor. "Exista proprietari privati pe suprafete de plaja, lucru posibil printr-un abuz al autoritatilor locale. Tot ce poti sa faci este sa-i expropriezi pe aceia. Sigur ca nu o sa le platesc contravaloarea lucrarilor celor care-si permit astazi sa construiasca, in ciuda a ceea ce am stabilit", a mai spus Udrea.

Ea a mai adaugat ca vede "luminita de la capatul tunelului" in turismul romanesc, dupa ce in 2010 a avut loc o crestere cu 5,8% a numarului de turisti. Dar nu si pe litoral. Parteneriatele cu tur-operatorul german TUI si cu alte firme din domeniu vor creste numarul strainilor care vin pe litoralul romanesc, spera Udrea. Numai ca nu totul este asa de roz, iar sansele ca lucrurile sa se indrepte pe litoral nu sunt foarte mari. Ministrul a dat vina pe autoritatile locale: dupa 20 de ani, ministerul sa rezolve ceea ce au incurcat acestea.

"Nu putem lasa la bunul plac al unui primar modul cum se dezvolta o statiune. Acest lucru este vizibil daca ne uitam cum se construieste astazi pe litoral. Primarul ar putea sa se intrebe de ce se construieste pe plaja de la Mamaia. In conditiile in care noi venim sa demolam constructiile ilegale, iar iarna se construieste la loc, nu putem vorbi despre parteneriat cu autoritatile locale", a spus ministrul.

Udrea a amintit de proiectul de lege a turismului, pe care de peste un an ministerul se "chinuieste" sa il finalizeze. Ministerul vrea sa delimiteze care statiuni sunt pentru odihna si care pentru viata de noapte. De asemenea, vrea sa treaca plajele in administrarea hotelierilor.

Credite preferentiale in turism

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, intentioneaza sa propuna bancilor sa acorde "credite preferentiale" pentru investitiile in turism.

"Anul acesta am reusit sa obtinem o extindere a unei hotarari de guvern si cine investeste in turism minimum 5 milioane de euro primeste jumatate de la stat. Suma este mare, este o schema de ajutor care se adreseaza investitiilor mari", a spus Udrea.

Tot articolul, in Jurnalul National

Emil Boc: Guvernul nu sustine privatizarea CEC Bank... Isarescu: Privatizarea Romgaz va fi greu de asumat politic, din cauza scumpirilor la benzina...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x