Antena Căutare

Elita secreta de pe Wall Street: 9 bancheri se intalnesc lunar pentru a proteja interesele marilor banci

In fiecare a treia zi de miercuri din fiecare luna, noua dintre membrii elitei de pe Wall Street se intalnesc in Manhattan, relateaza The New York Times. Barbatii au un tel comun: protejarea intereselor marilor banci in vasta piata a instrumentelor financiare derivate, una dintre cele mai profitabile si controversate zona din finante. Detaliile intalnirilor si chiar identitatile lor sunt strict secrete.



Bancile care fac parte din acest grup au luptat pentru a bloca accesul altor unitati bancare la aceasta piata, si gruparea incearca de asemenea sa opreasca accesul public la preturi si comisioane.

Influenta bancilor asupra acestei piete are implicatii costisitoare pentru mediul de afaceri, atat mari cat si mici. The New York Times ofera ca exemplu in acest sens o companie care vinde combustibil pentru incalzire in New York.

In aceasta toamna, clientii acestei companii au cumparat un plan fix de rate pentru a bloca pretul combustibilului folosit la incalzire, la trei dolari pe galon. In timp ce pretul este peste cei 2,8 de dolari pe galon, contractul ii va proteja pe proprietarii caselor daca iarna se va dovedi una grea, iar preturile cresc.

Insa proprietarul companiei si clientii sai se intreaba daca nu pot obtine un pret mai bun. Insa nu are idee cat de joase ar putea fi aceste preturi pentru el si clientii sai, deoarece, spune el bancile nu dezvaluie comisioanele asociate acestor derivate.

Instrumentele derivate trec riscul dintr-o parte in cealalta, oferind o serie de avantaje, precum inghetarea unui pret eliminand riscul ca preturile sa creasca. Derivatele sunt in acelasi timp o mare afacere pe Wall Street. Bancile colecteaza miliarde de dolari anual datorita comisioanelor asociate acestor instrumente, pe care nu le anunta - o suma care ar fi semnificativ mai mica daca preturile ar fi transparente si daca ar exista o competitie mai serioasa.

Foto: commons.wikimedia.org

Leul se apreciaza usor in raport cu euro... Bugetul MAI avizat in comisii: 1,7 miliarde de euro si 18.000 de disponibilizati...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x