Antena Căutare

Esecul Petrom sau cum se autosaboteaza Guvernul

"Un esec rasunator", "indiferenta totala din partea clasei politice", "lipsa de promovare, "netransparenta" si "lacomie" sunt doar cateva dintre reactiile la cald ale pietei de capital dupa ce cabinetul Boc a fost incapabil sa convinga investitorii si populatia sa cumpere actiuni la cea mai mare, cea mai cunoscuta si cea mai profitabila companie din economia romaneasca - OMV Petrom.

Vinerea trecuta, la inchiderea ofertei, mai putin de jumatate din pachetul de 9,84% pus pe "taraba" de Guvern fusese subscris, potrivit surselor apropiate tranzactiei, cu mult sub pragul de 80% la care oferta s-ar fi incheiat cu succes.

Dincolo de urmarile imediate, deznodamantul nefericit al celei mai mari oferte de actiuni din istoria Romaniei este mai nociv pe termen mediu si lung, in conditiile in care statul isi doreste sa mai scoata la vanzare, pana la finele anului, pachete de actiuni la alte doua companii importante din portofoliu - Transelectrica si Transgaz -, iar in 2012 planuieste listarea Romgaz si Hidroelectrica. Toate aceste operatiuni fac parte din programul de privatizare pe care autoritatile locale si l-au asumat in fata FMI si de care a depins obtinerea imprumuturilor.

Habarnisti

Anuntul oficial din partea Ministerului Economiei a venit la mai bine de trei ore de la inchiderea ofertei si nu a facut decat sa confirme ceea ce toata piata stia deja, fara sa ofere explicatii sau alte informatii suplimentare.

"Subscriptiile inregistrate au fost sub nivelul de 80%, necesar pentru a inchide oferta. Faptul ca gradul de subscriere la pachetul de actiuni al OMV Petrom nu a ajuns la nivelul dorit nu inseamna ca anumite tinte nu au fost atinse", se spune in comunicatul ministerului.

Mai mult, premierul Emil Boc nu avea cunostinta vineri, la doua ore dupa incheierea ofertei, despre nivelul subscrierilor si s-a multumit doar sa dea asigurari ca economia nu are nevoie urgenta de banii din privatizari.

"Asteptam rezultatul comisiei de privatizare, dar Romania nu este disperata in momentul de fata sa vanda la orice pret si oricum. Am stabilit un pret minim, vedem care este situatia. Avantajul tarii este insa ca nu avem o situatie disperata astfel incat sa vindem la orice pret si in orice conditii", a declarat prim-ministrul.

N-au tinut seama de sfatul specialistilor

Oamenii care sunt zilnic in piata de capital vad insa situatia altfel.

"Guvernul nu a inteles ca pentru a incuraja toti romanii sa vina la Bursa trebuie sa ofere un pret cu discount. Daca fixa un pret minim de 0,33 lei s-ar fi subscris mai mult ca sigur toata transa pentru retail si in felul acesta ar fi existat o ancora, un punct de sprijin. Investitorii au fost la dispozitia lor 24 de ore pe zi, si cu toate acestea asistam la unul dintre cele mai rasunatoare esecuri pentru dezvoltarea economiei romanesti, tinand cont ca vorbim de cea mai mare companie din economie", sustine presedintele Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC), Dumitru Beze.

Tot articolul, in Jurnalul National

Divergentele din Statele Unite duc pretul aurului la peste 1.620 de dolari pe uncie... Oficial BCE: Finantarea Greciei de catre UE trebuie sa ramana un caz exceptional...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x