Antena Căutare

Estimari revizuite: contractia economica va fi de -3% din PIB

Majorarea TVA de la 19% la 24% incepand de la 1 iulie, precum si implementarea altor masuri de austeritate au determinat o revizuire in lant, din partea institutiilor financiare, a prognozelor privind contractia economiei. Mai multi economisti au majorat estimarile, printre care cei de la Raiffeisen Bank (-3%), ING (-3%), UniCredit Tiriac Bank (-2,5%), Institutul de Stiinte Economice din Viena, Oxford Economics (-2,6%) si Coface (-2%).


De asemenea, ei sunt de parere ca o crestere puternica a fiscalitatii intr-un termen atat de scurt va conduce inevitabil la sporirea evaziunii fiscale si reintoarcerea la economia subterana, veniturile bugetului de stat urmand a se situa cel mai probabil sub nivelul tinta. Pe de alta parte, ei se asteapta ca firmele sa se confrunte cu scaderi ale vanzarilor, marindu-se astfel numarul de incidente de plati si de insolvente.

Pe de alta parte, FMI isi mentine deocamdata prognoza de contractie economica de 0,5% in acest an. Expertii institutiei urmeaza sa decida in perioada urmatoare daca va fi nevoie de modificarea estimarii in cadrul noii misiuni de evaluare, care va avea loc la sfarsitul lunii iulie.

Tot articolul, in Financiarul

Introducerea rovinietei electronice, amanata cu 2 luni... Estimari revizuite: contractia economica va fi de -3% din PIB...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x