Antena Căutare

Exporturile şi importurile Chinei s-au contractat peste aşteptări în septembrie, din cauza tarifelor americane

Declinul exporturilor Chinei s-a accelerat în septembrie, în timp ce importurile s-au contractat pentru a cincea lună consecutiv, sugerând slăbirea în continuare a economiei şi necesitatea unor noi măsuri de stimulare în contextul războiului comercial cu Statele Unite, transmite Reuters.

Declinul exporturilor Chinei s-a accelerat în septembrie, în timp ce importurile s-au contractat pentru a cincea lună consecutiv, sugerând slăbirea în continuare a economiei şi necesitatea unor noi măsuri de stimulare în contextul războiului comercial cu Statele Unite, transmite Reuters.

Datele vor întări probabil aşteptările că Beijingul va fi nevoit să adopte noi măsuri de stimulare pentru a evita o încetinire puternică a activităţilor economice, în pofida unor semne de atenuare a tensiunilor comerciale între cele mai mari două economii ale lumii.

În urma discuţiilor de săptămâna trecută, preşedintele Donald Trump a prezentat prima fază a unui acord care trebuie să pună capăt războiului comercial şi a suspendat riscul majorării tarifelor pe 15 octombrie, Dar tarifele existente rămân, iar oficialii ambelor părţi au spus că mai sunt multe de făcut înainte ca acordul să fie convenit.

Luna septembrie a marcat o nouă escaladare majoră a disputei, Washingtonul impunând, de la 1 septembrie, tarife de 15% pentru importuri din China în valoare de peste 125 de miliarde de dolari, iar Beijingul răspunzând cu tarife de retorsiune.

Articolul continuă după reclamă

Exporturile chineze au scăzut cu 3,2% faţă de anul anterior, cel mai mare declin consemnat din luna februarie, potrivit datelor vamale publicate luni. Analiştii anticipau un declin de 3%, potrivit unui sondaj realizat de Reuters, după o scădere de 1% consemnată în luna august.

”Datele sugerează încetinirea cererii la nivel global, care s-a adăugat presiunii tarifelor americane intrate în vigoare în septembrie”, potrivit analiştilor firmei Capital Economics.

Importurile totale au scăzut în septembrie cu 8,5%, după un declin de 5,6% în august, evoluţia fiind cea mai slabă consemnată după luna mai. Analiştii anticipau un declin al importurilor de 5,2%.

China a raportat pentru luna trecută un excedent comercial de 39,65 de miliarde de dolari, comparativ cu un surplus de 34,84 de miliarde de dolari în august. Analiştii anticipau un excedent comercial de 33,3 miliarde de dolari.

Surplusul comercial cu Statele Unite a fost de 25,88 de miliarde de dolari în septembrie, în scădere de la 26,96 de miliarde de dolari în luna august.

În intervalul ianuarie-septembrie, exporturile Chinei în Statele Unite au scăzut cu 10,7% faţă de intervalul similar din 2018, în timp ce importurile din Statele Unite au coborât cu 26,4% în aceeaşi perioadă.

Sursa : news.ro

Scăderea producţiei industriale a accelerat în august, înregistrând un minus de 7%... Bomba momentului: cresc salariile românilor! Cine primește mai mulți bani lunar...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 8 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Alex Zlăvog
Hello Chef sezonul 7, 8 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Alex Zlăvog Sambata, 08.06.2024, 15:30
Campionatele Europene de înot Belgrad 2024 Vezi acum
Citește și
x