Antena Căutare

Febra metalului galben: 2.500 de romani si-au transformat economiile in aur. Randamentul, 40%!

Daca ati avea econo­mii de jumatate de milion de euro, unde ati alege sa le plasati? Intr-un cont bancar (dobanzile inca sunt atractive), in actiuni la Bursa (poate la o bursa din afara tarii) sau sa-i tineti acasa „la saltea”? Un inginer „de la oras“ care a avut acesti bani a ales sa-i investeasca in aur elvetian. Puritate 999,9%, cu certificat de garantie si stampila elvetiana. A plecat de la Piraeus Bank - singura banca din Romania care vinde aur de acest tip catre persoane fizice - cu o sacosa in care erau 10 kilograme de aur sub forma de lingouri cu marca Credit Suisse. Nu va imaginati un munte de aur. Sunt 10 cutiute de 119/54 mm si o grosime de 8,10 mm.

Alti doi angajati din sistemul medical si-au plasat economiile in monede emise de UK Royal Mint. Au cumparat 350 de ast­fel de monede tot din aur pentru care au pla­tit mai bine de 100.000 de euro. Aici imaginea poate fi mult mai spectacu­loasa, chiar daca puritatea este de numai 916,7 (22k).

De altfel, de la lansarea acestui tip de serviciu pe piata romaneasca - respectiv 10 octombrie 2009, au fost peste 20 de clienti care au investit in cantitati mai mari de un kg de aur, majoritatea provenind din mediul de afaceri.

Per total, in decurs de 17 luni 2.500 de persoane au cumparat 220 kilograme de aur - lingouri si monede - in valoare totala de aproximativ 8 milioane de euro. Iar cei care au investit in octom­brie 2009 se pot lauda cu randamente de invidiat. Spre exemplu, pe 23 octombrie 2009, pretul pe gram/lingou era de doar 116 lei.

Un calcul simplu arata ca, la acest moment, investitia in aur a adus un castig de mai bine de 40%. Pentru anul 2010, castigul a fost de aproximativ 35%, de la 122 lei/gram/lingou la 164 lei/gram/lingou cat era ieri.

Cum ar arata 55 de kilograme de aur in lingouri de 100 de grame? Sau 50 kilo­gra­me in lingouri de 50 de grame, cat s-a van­dut pana acum. Impresionanta in cifre, cantitatea poate fi de-a dreptul deza­ma­gitoare pentru cel care o vede fizic. Spre exem­plu, lingouri si monede in valoare de 15 mii de euro abia daca umplu un pumn. Iar 10 kilograme incap lejer intr-o sacosa. Ba chiar mai incape si altceva.

Desi lingoul de un kilogram este de de­par­te cel mai „atractiv" la vedere, „cau­ta­torii" autohtoni de aur au preferat lira englezeasca, urmata imediat de lingoul de 5 grame (3.800 bucati vandute) si cel de 10 grame (3.700 bucati).

Cei mai multi dintre acestia, mai exact 80%, au plecat cu aurul acasa, preferand sa-l aiba la indemana, in conditiile in care banca ofera posibilitatea pastrarii metalului pretios in custodie, evident contra cost.

Tot articolul, in Financiarul

Leul se depreciaza fata de euro. Vezi cursul valutar!... Noul terminal al aeroportului Henri Coanda, dat in functiune...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x