Live acum
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

Fermierii afectati de seceta, ajutati de stat cu 100 lei/ha pentru maximum 10 hectare

Conform unui proiect de hotarare de Guvern, fermierii afectati de seceta vor fi sprijiniti financiar cu 100 lei/hectar, pentru o suprafata de maximum 10 hectare de culturi agricole. Banii ar urma sa fie primiti intr-o singura transa, incepand cu 15 noiembrie.

"Solicitantii de sprijin financiar sunt eligibili in cadrul schemei de ajutor de minimis daca sunt inregistrati in evidentele Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura cu cereri unice de plata pe suprafata pentru anul 2012 si solicita autoritatii competente acordarea de sprijin financiar. Cuantumul sprijinului financiar reprezentand ajutor de minimis este de 100 lei/ha si se acorda pentru suprafete de minim un hectar si maxim 10 hectare cu culturi agricole, inclusiv, pe exploatatie", potrivit unui proiect de hotarare de Guvern.

Totodata, potrivit documentului, beneficiarii sprijinului financiar reprezentand ajutorul de minimis nu vor putea renunta la calitatea de producatori agricoli care exploateaza suprafetele de teren pentru care primesc sprijinul in cauza pe o perioada de trei ani, incepand cu anul in care sprijinul financiar a fost acordat. Resursele financiare necesare aplicarii schemei de ajutor de minimis prevazuta de prezenta hotarare se asigura de la bugetul de stat.

Suprafata afectata de seceta din acest an depaseste 3,7 milioane de hectare (peste 37% din suprafata agricola), iar din totalul suprafetei insamantate cu grau in toamna lui 2011, circa 30,5% a fost si ea afectata, conform estimatirilor specialistilor.

Recomandari