Antena Căutare

Finantarea constructiilor, la cea mai scazuta cota din CEE

Disponibilitatea sistemului bancar de a finanta sectorul imobiliar din Romania s-a redus la cota cea mai joasa din regiune. Potrivit ultimului raport realizat de KPMG, bancile din regiunea Europei Centrale si de Est (CEE) nu au in prezent o atitudine clar deschisa fata de finantarea proiectelor imobiliare , dar nici una explicit negativa.

Abordarea bancherilor privind asi­gu­rarea finantarii pentru proiectele de dezvoltare imobiliara variaza sem­ni­­ficativ in regiune, la fel si pre­fe­rintele de la o tara la alta.

Astfel, Ro­mania inregistreaza cea mai sca­zuta cota in ansamblul tarilor est si centrul european (CCE) in ceea ce priveste disponibilitatea ban­cilor de a finanta atat proprietati ge­ne­ratoare de venituri, cat si dezvoltari imobiliare.

In tari precum Ce­hia, Polonia si Slovacia exista des­chidere din partea bancilor catre cre­ditarea celor doua componente ale sec­torului imobiliar, in schimb in Bul­garia, Croatia, Ungaria sau Romania bancherii se abtin in a elibera orice fel de finantari catre acest segment.

Toto­data, acolo unde in prezent sunt in derulare linii de finantare, pre­fe­rin­tele bancherilor variaza de la o tara la alta. Astfel, daca in Ungaria, Republica Ceha si Bulgaria, sectorul de retail are prioritate, in Polonia si Romania sunt preferate cladirile de birouri.

In Slovacia, Croatia si in tarile baltice, sectorul industrial/logistic este primul pe lista de prioritati, in timp ce sec­torul hotelier/statiuni este in general cel mai putin preferat (cu exceptia Croatiei).

Vestea buna pentru dez­vol­tatori si investitori este ca mai exista banci relativ deschise sa finanteze proprietati generatoare de profit. Dintre criteriile ce trebuie indeplinite in vederea asigurarii finantelor, repre­z­entantii bancilor mentioneaza ca un model puternic de afaceri si calitatea ridicata a activelor sunt cele mai importante considerente impreuna cu nivelul capitalului propriu asigurat de dezvoltator sau investitor.

Tot articolul, in Financiarul

Piata auto: Numarul inmatricularilor a crescut in T3. 40.000 de tichete „Rabla”, fara cumparatori... „Baietii destepti“: energie electrica ieftina pentru export, cu un castig de 4,2 mil. €/lunar...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x