- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Abordarea bancherilor privind asigurarea finantarii pentru proiectele de dezvoltare imobiliara variaza semnificativ in regiune, la fel si preferintele de la o tara la alta.
Astfel, Romania inregistreaza cea mai scazuta cota in ansamblul tarilor est si centrul european (CCE) in ceea ce priveste disponibilitatea bancilor de a finanta atat proprietati generatoare de venituri, cat si dezvoltari imobiliare.
In tari precum Cehia, Polonia si Slovacia exista deschidere din partea bancilor catre creditarea celor doua componente ale sectorului imobiliar, in schimb in Bulgaria, Croatia, Ungaria sau Romania bancherii se abtin in a elibera orice fel de finantari catre acest segment.
Totodata, acolo unde in prezent sunt in derulare linii de finantare, preferintele bancherilor variaza de la o tara la alta. Astfel, daca in Ungaria, Republica Ceha si Bulgaria, sectorul de retail are prioritate, in Polonia si Romania sunt preferate cladirile de birouri.
In Slovacia, Croatia si in tarile baltice, sectorul industrial/logistic este primul pe lista de prioritati, in timp ce sectorul hotelier/statiuni este in general cel mai putin preferat (cu exceptia Croatiei).
Vestea buna pentru dezvoltatori si investitori este ca mai exista banci relativ deschise sa finanteze proprietati generatoare de profit. Dintre criteriile ce trebuie indeplinite in vederea asigurarii finantelor, reprezentantii bancilor mentioneaza ca un model puternic de afaceri si calitatea ridicata a activelor sunt cele mai importante considerente impreuna cu nivelul capitalului propriu asigurat de dezvoltator sau investitor.
Tot articolul, in Financiarul
Piata auto: Numarul inmatricularilor a crescut in T3. 40.000 de tichete „Rabla”, fara cumparatori... „Baietii destepti“: energie electrica ieftina pentru export, cu un castig de 4,2 mil. €/lunar...