Antena Căutare

FMI a aprobat un imprumut de 28 miliarde euro pentru Grecia

Grecia va primi un imprumut de 28 miliarde euro, din care prima transa, de 1,65 miliarde euro, este disponibila imediat, din partea FMI. Creditorul a avertizat insa guvernul elen ca nu va mai tolera derapaje in ceea ce priveste implementarea programului economic, relateaza Mediafax.

Avizarea noului acord in Board-ul FMI pune capat unei perioade indelungate de incertitudine privind directia in care avea sa se indrepte criza datoriilor de stat din Grecia.


Guvernul elen a obtinut aprobarea guvernelor din zona euro si Fondului Monetar International dupa ce a acceptat mai multe valuri de masuri tot mai dure de austeritate si reforme economice introduse in ritm accelerat, si dupa ce a reusit sa restructureze datoria de stat fara declansarea default-ului (incapacitate de plata).

Din suma totala aprobata, 18 miliarde euro reprezita contributia FMI la cel de-al doilea acord de asistenta externa pentru Grecia, de 130 miliarde euro.

Restul de 10 miliarde euro reprezinta suma ramasa neplatita de FMI guvernului elen in cadrul acordului precedent, de 110 miliarde euro, incheiat in mai 2010 si anulat inainte de termen pentru inlocuirea cu noul program.

Pachetul de 130 miliarde euro, finantat in principal de statele din zona euro, are rolul de a asigura finantarea Greciei pana in 2014 si de a preveni intrarea tarii in faliment.

Grecia va organiza in aprilie alegeri parlamentare, iar creditorii internationali sunt ingrijorati ca politicienii de la Atena ar putea devia de la programul economic asumat pentru a-si cosmetiza imaginea in fata electoratului.

Criza acuta in Spania: Guvernul inchide 27 de companii de stat... La birou cu elicopterul: Prima cladire privata cu heliport, in Capitala...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x