Antena Căutare

FMI a dat unda verde: Salariile bugetarilor, reintregite din decembrie

Premierul Victor Ponta si Fondul Monetar International s-au asezat astazi la masa negocierilor. La sfarsitul intalnirii, seful Executivului a anuntat ca majorarile salariale din decembrie ale bugetarilor au fost batute in cuie. Nu s-a luat insa nicio decizie cu privire la TVA-ul redus la alimente sau impozitarea in trepte.

Expertii FMI vor accepta o crestere economica mai mare de 1% pentru acest an, in ciuda productiei agricole slabe si a incetinirii economice din zona euro, iar PIB-ul nominal estimat va scadea usor fata de actuala prognoza, de la 607,5 la 607,3 miliarde lei, pe un deflator in crestere de la 3,3 la 4%. "Un deflator mai mare va presupune si o inflatie mai mare la final de an fata de prognoza actuala a BNR, de 3,2%. Oricum, BNR a dat un semnal ca prognoza nu a incorporat anumite evolutii care se vor resimti in inflatie", au explicat surse apropiate negocierilor cu Fondul Monetar International.

La finalul negocierilor de la Palatul Victoria, ministrul Finantelor, Florin Georgescu, a evitat insa sa spuna daca Guvernul isi mai mentine pentru acest an tinta de crestere economica de 1,5% din PIB, mentionand doar ca prognoza de deficit bugetar nu va fi modificata.

In primul trimestru, PIB a scazut cu 0,1% fata de ultimele trei luni din 2012, insa a avansat cu 0,3% comparativ cu perioada similara a anului trecut. In conditiile in care autoritatile au negociat inca de la evaluarea precedenta cresterea deficitului bugetar de la 1,9% din PIB la 2,2% din PIB, rectificarea bugetara nu va presupune ajustari in jos, ci doar redistribuiri intre ordonatorii de credite.

Potrivit surselor citate, expertii FMI sunt confortabili cu o alocare mai mare spre Fondul de rezerva al Guvernului, care a in anii anteriori a reprezentat o sursa de acoperire a arieratelor. Draftul scrisorii de intentie va fi redactat in urmatoarele doua zile, iar la finele saptamanii vor fi negociate ultimele puncte pentru care nu s-a ajuns inca la un acord.

Antonescu: Felicit Guvernul pentru ca negocierile cu FMI merg foarte bine

Presedintele interimar, Crin Antonescu, a felicitat, miercuri, intr-o conferinta de presa, Guvernul, si cu precadere pe premierul Victor Ponta si ministrii Florin Georgescu si Daniel Chitoiu, pentru faptul ca in negocierile cu FMI lucrurile merg "foarte bine".

Antonescu a salutat faptul ca discutiile desfasurate intre FMI si Guvern au relevat faptul ca Executivul se afla in parametrii pe care i-a angajat la nivelul indicatorilor macroeconomici si la nivelul angajamentelor de privatizare si introducere a managementului privat, ceea ce, in opina sa, confera credibilitate si forta Cabinetului.

Totodata, Antonescu a salutat faptul ca Guvernul a consfintit in cadrul acestei runde de negocieri cu FMI respectarea angajamentului privind a a doua transa de crestere a salariilor bugetarilor din decembrie . "Salut faptul ca Guvernul se tine de cuvant si ca acest lucru va fi consacrat si in aceste negocieri cu FMI. Le multumesc primului-ministru, tuturor mebrilor Guvernului pentru ca au actionat cu reponsabilitate si ca, inclusiv la aceasta intalnire cu FMI, au dovedit credibilitate si fiabilitate ca Guvern, ceea ce e esential pentru Romania", a spus Antonescu.

OFICIAL: Franta, a doua economie din Europa, risca sa intre in recesiune in trimestrul trei... Seceta, o afacere: Romania exporta apa in Ungaria ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x