Antena Căutare

FMI cere cresterea cotei unice la 20% si a TVA, la 25%

FMI a cerut Guvernului marirea cu 4 procente a cotei unice si cu 5 procente a TVA, astfel incat Romania sa ajunga la tinta de deficit bugetar convenita in acordul cu Fondul, scrie Gandul.

Surse guvernamentale au declarat pentru Gandul ca Fondul propune o cota unica de 20% si o TVA de 24%.

"Reprezentantii FMI sunt foarte inflexibili si nu vor sa accepte nicio alta solutie pentru scaderea deficitului. Nu mai au incredere in nicio alta masura care le-a fost propusa la negocieri. Vor sa creasca si cota unica si TVA incepand de maine, nu de anul viitor", au spus sursele citate, potrivit Gandul.

Pe scurt, romanii vor plati din vara pretul blandetii afişate de la inceput de FMI si pentru incapatanarea de a nu taia serios din cheltuieli cu salariile si pensiile. Nimic nu pare sa fi mers! Reforma administratiei publice a ramas la stadiul de inghetare a posturilor si salariilor, iar introducerea impozitului minim şi renuntarea la statutul microintreprinderilor s-au transformat in inchiderea micilor companii si majorarea ratei somajului.

Un singur lucru a ramas constant: optimismul guvernantilor. Saptamana trecuta, Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, dadea asigurari ca taxa pe valoarea adaugata nu va fi majorata. Astazi admite ca sunt mai multe variante.

Inceputul de an a fost cum nu se poate mai rau. In primele trei luni, veniturile bugetului general consolidat au fost in scadere cu 1,4% fata de perioada similara a anului trecut, şi au reprezentat 7% din PIB-ul estimat cu darnicie de Guvern la 538,9 miliarde de lei. Cheltuielile, in schimb, au avut o ajustare de doar 0,5%. In conditiile astea, majorarea taxelor nu ar trebui sa mai mire pe nimeni.

Romania, pe locul 6 in UE la cresterea preturilor productiei industriale... Apartamente ieftine, scoase la vanzare prin executare silita...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x