Antena Căutare

FMI: In doar doua luni, Romania a trecut de la „dezastru“ la „progres“

Fondul Monetar International schimba in mod radical estimarile legate de Romania, de la o luna la alta. Dupa laudele si progresele semnalate in luna martie, o luna mai tarziu reprezentantii institutiei atrageau atentia ca tara noastra este „intr-o situatie mai dificila decat credeam”. Vineri, 2 iulie, FMI a avut din nou cuvinte de lauda la adresa guvernului de la Bucuresti, precizand ca tara noastra „a facut pasi importanti in restaurarea stabilitatii macroeconomice”. In aceste conditii, este asteptat cu mare interes rezultatul misiunii de evaluare de la finele acestei luni. O delegatie din partea Fondului va sosi in Romana dupa data de 20 iulie pentru a evalua performantele economice ale autoritatilor romane pe primul semestru, dar si pentru a analiza noile prognoze pentru acest an si anii viitori.

FMI mentine deocamdata prognoza de contractie economica de 0,5% in acest an, insa expertii institutiei urmeaza sa decida in perioada urmatoare, pe baza unor noi date privind economia romaneasca, daca va fi nevoie de modificarea estimarii in cadrul noii misiuni de evaluare, a explicat ieri Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania.

In ceea ce priveste majorarea TVA de la 19% la 24%, Franks a precizat ca nu anticipeaza ca vor fi efecte negative suplimentare (asupra PIB, n.r.) din cresterea TVA comparativ cu cele din masurile de taiere a cheltuielilor anuntate anterior.

913 milioane de euro ar putea ajunge astazi la Banca Nationala

Banii din cea de-a cincea transa din imprumut, 913 milioane de euro, vor intra cel mai probabil astazi in contul Bancii Nationale a Romaniei, dupa ce boardul FMI a aprobat, vineri, a patra revizuire a acordului stand-by cu Romania.

Reactia institutiei financiare a fost una extrem de pozitiva, fapt ce da insa de gandit, avand in vedere estimarile facute in lunile precedente.

„In pofida unei reduceri semnificative a economiei, autoritatile romane au facut pasi importanti inspre restaurarea stabilitatii macroeconomice si atingerea unei ajustari ordonate a dezechilibrelor de dinaintea crizei", a declarat John Lipsky, First Deputy Managing Director in cadrul FMI.

Tot articolul, in Financiarul

Culmea impozitarii: statul te taxeaza „pentru ca nu ai sapca”... Tranzactiile putine de pe piata imobiliara duc preturile puternic in jos...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x