Antena Căutare

FMI, insensibil la pictorialul Elenei Udrea: Ii taie un program de patru miliarde de euro

Jeffrey Franks a cerut Guvernului sa pafoneze cheltuielile Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii, prioritatea numarul unu a MDRT.

Fondul Monetar International (FMI) a cerut Guvernului sa plafoneze cheltuielile care vor fi efectuate in 2012 prin Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), a declarat seful Misiunii FMI, Jeffrey Franks.

Printre atatea masuri de austeritate anuntate de Franks stirea a trecut aproape neobservata. Cerinta FMI nu o lasa insa indiferenta pe Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii si Turismului, care avea de administrat prin PNDI contracte in valoare de 4 miliarde de euro.

Cu un asa buget, PNDI a devenit prioritatea numarul unu al Ministrului Dezvoltarii, dupa cum ea insasi declara la inceputul acestui an: "Cel mai important program pentru minister in acest an este Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii, in valoare totala de 4 miliarde de euro, destinat modernizarii infrastructurii. Este un program complex, care se re­fera la proiecte ale tuturor auto­ri­ta­tilor publice locale la nivel national".

De la 4 miliarde de euro, la 240 de milioane de euro

Se pare insa ca FMI nu este de acord cu viziunea Elenei Udrea, in conditiile in care muntele de bani pe care vrea sa il investeasca ar urma sa apese pe bugetul de stat puternic sleit de efectele crizei economice. FMI a cerut Guvernului sa limiteze la 0,2% din PIB sumele alocate PNDI pentru 2012.

Tinta de deficit bugetar pe cash asumata de autoritatile romane pentru 2012 este de 1,9% din PIB, iar in programul cu FMI va fi trecuta o tinta de 2,1% din PIB, incluzand sI cheltuielile in afara bugetului. Avand in vedere ca PIB-ul este de 120 de miliade de euro, 0,2% din PIB inseamna 240 de milioane de euro.

Cu alte cuvinte, cheltuielile prin PNDI vor fi limitate in 2012 la doar 240 de milioane de euro."Desi proiectele din PNDI ar putea oferi investitiile atat de necesare in zona rurala, autoritatile ar trebui sa limiteze cu strictete cheltuielile in afara bugetului si sa isi concentreze eforturile investitionale pe proiectele cu finantare europeana", a afirmat oficialul FMI.

Recomandarea lui Franks se bazeaza pe cifre clare: Romania poate accesa fonduri europene in valoare de 8 miliarde de euro pana in 2013. Dublu fata de cat vrea Udrea sa contracteze prin PNDI.

In plus, fondurile UE sunt nerambursabile iar decontarea banilor este strict supravegheata de Comisia Europeana situatie care ingreuneaza posibilitatea de frauda.

Ce vroia Udrea sa faca prin PNDI

PNDI este programat sa se deruleze in perioada 2011-2020 si presupune, printre altele, constructia a 10.000 km drumuri judetene si "de interes local", construirea retelei de apa si canalizare in 1.500 de localitati, precum si finantarea a 860 de proiecte ale autoritatilor publice locale rurale care, desi eligibile, nu au mai prins finantare europeana. "PNDI se finanteaza de catre constructori in primii doi ani, urmand ca statul sa achite contravaloarea lucrarilor incepand din 2013", a declara ministrul Elena Udrea, la prezentarea bilantului MDRT pe 2010.

Va­loa­rea totala a PNDI este de 13,870 miliarde de lei fara TVA (adica circa 3,3 miliarde de euro, la care se va adauga 24% TVA). Sumele pot fi ajustate insa prin Hota­ra­re de Guvern, ca urmare a ac­tua­lizarii valorii proiectelor, potrivit articolului 7 al Ordonantei 105/2010, publicata in Monitorul Oficial 790 din data de 25 noiembrie 2010.

Modalitatea aleasa ofera posibili­tatea realizarii lucrarilor pe banii constructorilor desemnati prin licitatie, urmand ca statul sa ii plateasca incepand cu anul 2013, adica dupa alegeri, cand este foarte posibil sa se schimbe guvernarea.

Astfel, acum sunt alese firmele care vor realiza lucrarile, care pot contracta si credi­te pentru realizarea acestora, cu garantie de la stat, iar din 2013 sta­tul roman va plati inclusiv dobanzile la creditele facute de constructori pentru realizarea acestor lucrari. Perioada de rambursare a sumelor cheltuite de constructori pentru lucrarile din cadrul PNDI este 2013-2017.

Regii asfaltului au castigat deja licitatiile

Ministerul a scos la licitatie toate pachetele de drumuri. Dintre firmele care au castigat deja unele dintre aceste licitatii amintim firma de casa a PDL, Tehnostrade- Spedition UMB, controlata de Dorinel Umbrarescu. Firma va reabilita drumurile din Suceava si Botosani pentru suma de 552 de milioane de lei fara TVA, precum si drumurile din Iasi si Neamt pentru suma de 541 de milioane de lei fara TVA.

Finantarea proiectelor prioritare din cadrul PNDI se asigura din sume alocate anual cu aceasta destinatie din fonduri externe rambursabile si nerambursabile, de la bugetul de stat, prin bugetul MDRT, precum si din alte surse de finantare legal constituite, pe baza documentatiilor tehnico-economice aprobate, conform legislatiei in vigoare.

Pe perioada realizarii lucrarilor, finantarea este asigurata de prestatorii, executantii si furnizorii carora le sunt atribuite lucrarile, in urma procedurii de achizitie publica, din surse financiare proprii si/sau din credite bancare, pentru perioada 2011-2020.

Plata sumelor datorate prestatorilor, executantilor si furnizorilor, aferente lucrarilor receptionate in cadrul proiectelor prioritare, se realizeaza esalonat, in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetul MDRT, in perioada 2013-2020.

Finantarea europeana a proiectelor MDRT a fost sistata temporar

Daca la capitolul contracte din bani publici MDRT se prezinta straluicit, relatiile cu UE nu sunt tocmai bune. In iunie, Comisia Europeana a taiat finantarea mai multor proiecte gestionate de MDRT derulate prin Axa 2 a Programului Operational Regional (POR) - Imbunatatirea infrastructurii regionale si locale de transport dupa ce a constatat mai multe deficiente in urma misiunii de audit efectuata in Romania in perioada 28 martie-1 aprilie 2011.

"In Raport, Co­mi­sia Europeana vorbeste despre deficientele din sistemul de achizitii pu­bli­­ce folosite in adjudecarea contractelor de lucrari in cadrul Axei 2 a POR: utilizarea unor criterii de se­lec­tie discriminatorii de catre auto­ri­ta­­tile contractante in selectia cons­truc­torilor, folosirea nejustificata a procedurii accelerate si lucrari suplimentare contractate ca lucrari simila­re", potrivit unui comunicat al minis­te­rului. Comisia a cerut autoritatilor ro­mane sa verifice toate contractele de lucrari incheiate cu beneficiarii Axei 2. In prezent, ministerul a verificat toate proiectele pe Axa 2 si a transmis CE concluziile verificarilor si propunerile de actiune, potrivit unor surse din MDRT."

In urma reverificarii procedurilor de achizitie publica, pot fi pro­puse corectii financiare cuprinse intre 2% si 100% din valoarea proiectelor gasite cu deficiente", potrivit MDRT.

Sursa: Jurnalul National

Foto: Intactimages

Adrian Vasilescu, BNR: Jumatate din datoria externa a Romaniei este a firmelor cu capital strain... Barilul de petrol ar putea ajunge 150 de dolari...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x