Antena Căutare

FMI si UE cer Greciei economii suplimentare de peste 2 miliarde de euro

Grecia trebuie sa faca economii suplimentare mai mari de doua miliarde de euro, respectiv 1% din PIB, potrivit estimarilor preliminare incluse intr-un raport al Fondului Monetar International (FMI) si al Uniunii Europene privind reformele necesare statului elen, informeaza Mediafax.

FMI si UE vor ca autoritatile de la Atena sa promoveze noile reduceri ale cheltuielilor si o serie de masuri de austeritate convenite de mai mult timp, inainte de aprobarea unui nou program de sustinere, de 130 de miliarde de euro, necesar evitarii falimentului, se mai arata in document.


Atentia este indreptata pe negocierile dificile dintre Grecia si creditorii privati pentru reducerea datoriilor cu 100 miliarde euro, de la 350 de miliarde euro in prezent, printr-un schimb de obligatiuni.

Comisarul pentru Afaceri Economice si Monetare, Olli Rehn, a declarat, vineri, ca acordul "este foarte aproape" si ar putea fi convenit cel mai devreme in acest week-end.

"Grecia nu trebuie doar sa promita, dar sa si faca. Nu au fost indeplinite toate angajamentele. Aceasta este una dintre principalele probleme care afecteaza increderea", a declarat, vineri, ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble.

Deficitul bugetului general al Greciei a atins 17,14 miliarde de euro in primele noua luni ale anului trecut, fiind deja peste tinta anuala de 17,1 miliarde de euro, potrivit datelor publicate vineri de institutul elen de statistica, ELSTAT.

UE, FMI si BCE au inclus in raportul confidential o lista de masuri care trebuie aplicate de autoritatile de la Atena.

In primul rand, trebuie aprobata o rectificare de buget, cu mai multe economii, pentru ca tintele fiscale din acest an sa fie atinse. Autoritatile sugereaza reduceri mari ale cheltuielilor in sectorul apararii si cel al sanatatii, ca si la institutiile de stat neperformate.

UE si FMI insista ca Grecia sa adopte reforma pensiilor suplimentare, de mult amanata, sa aplice un plan prin care la cinci angajati din sectorul public care pleaca din sistem sa fie angajat doar unul, precum si pentru liberalizarea accesului la profesii cum ar fi avocatura si cea de farmacist.

De asemenea, elenii trebuie sa finalizeze evaluarea deficitului de capital al bancilor, sa imbunatateasca flexibilitatea salariilor si sa liberalizeze pietele produselor si serviciilor.

Lista de masuri nu este finalizata si ar putea fi modificata dupa discutiile cu autoritatile din Grecia, se arata in document.

Fitch Ratings a retrogradat cinci tari din zona euro... CE: Numarul monedelor si al bancnotelor euro falsificate descoperite in circulatie a scazut in 2011...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x