Antena Căutare

FMI vrea management privat in firmele de stat ca in Tanzania, Nicaragua sau Rwanda

Marile companii de stat pre­cum Hi­droelectrica, Nuclear­electrica, Rom­gaz si Tran­s­gaz vor avea management privat, independent de orice ingerinta politica, a declarat, ieri, Jeffrey Franks, seful misiunii FMI. Analistii sunt de parere insa ca un management privat nu va putea lua decizii in afara intereselor politice daca in consiliile de administratie vor ramane in continuare repre­zentanti ai diferitelor ministere sau membri de partid.

Jeffrey Franks, seful misiunii FMI la Bucuresti, a anuntat, ieri, la finalul vizitei de evaluare, ca a convenit cu autoritatile romane vanzarea unor pachete semni­fi­cative de actiuni ale companiilor ener­ge­tice, intro­ducerea mana­gemen­tului privat pentru marile societati de stat, acesta, precum si selectia administra­to­rilor urmand sa se faca la nivel interna­tional.

Oficialul Fondului a subliniat ca viitorii manageri ar putea sa aiba orice nationalitate, urmand a fi alesi printr-o companie privata de recrutare tocmai pentru a evita orice posibilitate de impli­care politica.

Printre com­paniile vizate si citate ca atare de Jeffrey Franks se numara Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz si Transgaz.

,,La fel ca in sectorul energetic, com­pa­niile ineficiente si insuficient capitalizate nu fac fata. Este necesar ca acestea sa fie restructurate impreuna cu capitalizarea si experienta din sectorul privat. Impreuna cu guvernul vom restructura companiile din domeniul cailor ferate si vom aduce capital privat", a declarat seful misiunii FMI. Potrivit acestuia, un management privat este esential in eliminarea jocurilor politice si stoparea acumularii de arierate.

Analistii sunt sceptici

Analistii considera insa ca un management privat va putea fi eficient doar daca presiunile politice vor fi eliminate.

,,Succesul acestei initiative depinde de felul in care se va aplica, respectiv daca viitorul director va fi lasat sa faca ceea ce este necesar pentru companie. Mi-e teama insa ca va fi un management privat bazat pe aceleasi principii de pana acum. Selectia ar putea dura destul de mult, dar sa nu uitam ca, pana la urma, decizia de angajare o ia tot statul. Firmele de recrutare vor aduce o lista scurta cu posibili candidati. Sunt sigur ca toti vor fi analizati si din punct de vedere politic", a declarat pentru ,,Fin.ro" Aurel Dochia, Managing Partner la compania de consultanta Concept.

Tot articolul, in Financiarul

Eliminarea subventiei la caldura va genera o crestere de peste 30% a pietei de centrale termice... Dinu Patriciu si-a vandut pachetul majoritar de actiuni la trustul Adevarul...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x