Antena Căutare

FMI vrea manageri straini la companiile problema

Guvernul va apela la firme internationale de consultanta pentru a recruta noi manageri pentru companiile de stat, conform angajamentelor din scrisoarea de intentie elaborata sambata la Bucuresti. “Pot sa fie europeni, asiatici, romani , nu imi pasa. Imi pasa sa fie performanti, calificati, sa eficientizeze activitatea companiilor”, a declarat seful misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks. Declaratia vine dupa ce sambata seful statului Traian Basescu i-a numit pe managerii companiilor de stat baronii economiei romanesti, dar a uitat sa precizeze ca sunt numiti si mentinuti in functie de catre ministrii guvernului Boc.

Franks a mai spus ca autoritatile romane vor demara in urmatoarele luni vanzarea unor pachete semnificative in companii energetice de stat precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Trangaz etc.

"Ne concentram in mod deosebit pe sectorul energetic si transporturi care sunt esentiale pentru cresterea economica. In lunile care vor urma autoritatile vor demara vanzarea unor pachete semnificative in companii energetice de stat: Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Trangaz si altele", a spus Franks.

Guvernul a vorbit, in toamna anului trecut, de o eventuala listare a Nuclearelectrica, dar ulterior subiectul a fost abandonat, intrucat intentia declarata a autoritatilor era de a crea doua mari companii energetice, Electra si Hidroenergetica, prin fuziunea mai multor societati energetice detinute de stat. Guvernul roman trebuie sa reduca drastic arieratele la companiile de stat cu probleme.

" Nu stim care este valoarea acestor arierate, pentru ca acum se lucreaza la aceasta evaluare. Estimarea este ca aceste arierate in total reprezinta 4-5% din PIB", a declarat Franks. Acesta a mai adaugat ca " tinta pentru arieratele celor 18 intreprinderi monitorizate de FMI este sa scada semnifivativ". Cum? Vor fi metode combinate. Unele vor fi vandute, alte inchise, altele vor fi eficientizate", a mai spus seful misiunii FMI.

Prima transa din noul acord stand by de tip preventiv al FMI cu Romania va fi de 475 de milioane de euro, a spus seful misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks.

Proiectul Scrisorii de Intentie a fost finalizat sI delegatia FMI considera ca Romania are toate sansele ca bordul FMI sa aprobe eliberarea transei, chiar daca aceasta nu va fi accesata de catre autoritatile romane.

Totusi, seful misiunii FMI considera ca Romania nu ar trebui sa traga bani de la institutia financiara in acest an, dar nu exclude in intregime aceasta posibilitate, aratand ca sunt sanse de sub 25%, sau chiar sub 10% pentru un astfel de scenariu.

Sursa: Jurnalul National

Nastase: FMI tine in secret un document dur, cu masuri de austeritate pana in 2013... Dan Voiculescu: “Implicarea FMI in deciziile macroeconomice din Romania este alarmanta"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x