Antena Căutare

Ford cere renegocierea contractului de la Craiova

Compania Ford a solicitat reanalizarea unor clauze din contractul de privatizare a Automobile Craiova, chiar daca beneficiaza de facilitati de zeci de milioane de euro. Ascultator, AVAS a initiat un proiect HG pentru constituirea unei comisii interministeriale care sa negocieze cu constructorul auto noi favoruri. Ford Motor a achizitionat in septembrie 2007 un pachet de 72,4% din actiunile Automobile Craiova pentru 57 mil. euro si a primit ajutoare din partea statului roman in schimbul unor angajamente privind productia si numarul de locuri de munca.

Tranzactia a fost analizata de Comisia Europeana (CE), care a investigat conditiile impuse de stat la privatizare.

CE a concluzionat ca guvernul a acceptat un pret de vanzare mai mic, in schimbul asigurarii de catre compania americana a unui anumit nivel de productie si de ocupare a fortei de munca. CE a solicitat guvernului sa recupereze 27,56 mil. euro de la Ford, suma considerata ajutor de stat ilegal. Dupa recuperarea integrala a ajutorului de stat, AVAS a fost obligata sa raporteze trimestrial stadiul indeplinirii programului de restructurare.

CE a mai aprobat un ajutor de stat de 143 mil. € pentru un proiect de investitii de 675 de mil. € la uzina de la Craiova si un ajutor de 57 de mil. € pentru formarea profesionala a angajatilor. In ianuarie, Ford a contractat un imprumut de 400 mil. € de la Banca Europeana de Investitii, garantat de statul roman in proportie de 80%.

AVAS arata, in nota de fundamentare a proiectului de HG, ca „tranzactia cu Ford a fost complexa si ca programul de restructurare si programul de investitii trebuie realizate rapid.

„In contextul crizei economice si financiare globale, care a afectat dramatic economiile din tarile cele mai dezvoltate, cu efecte dramatice pe piata producatorilor din industria auto din intreaga lume, Ford a solicitat reanalizarea unor clauze din contractul de vanzare-cumparare de actiuni", potrivit documentului citat.

Tot articolul, in Financiarul

La TVA de 19% statul pierde 16 mld. lei. Cat va fi evaziunea fiscala la o cota de 25%?... Ford Motors profita la maximum de banii statului roman...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x