Antena Căutare

Franklin Templeton: Daca Petrom nu era privatizat, acum benzina era 8 lei litrul

Daca Petrom, cea mai mare companie din Romania, nu ar fi fost privatizata in 2004, litrul de benzina ar fi fost acum 8 lei nu 6 lei, a declarat Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, in cadrul unui seminar economic.

Privatizarea Petrom a avut efecte vizibile la bugetul de stat. Poate pretul (de privatizare - n.r.) a fost prea mic, dar inainte de privatizare Petrom nu facea bani


Franklin Templeton este administratorul privat al Fondului Proprietatea.

Petrom a fost aspru criticata de autoritati dupa ce a majorat pretul benzinei de mai multe ori in acest an, cumuland circa 5%. Potrivit Institutului National de Statistica (INS), fata de sfarsitul lui decembrie 2010, combustibilii s-au scumpit cu 4,57% in Romania.

Guvernul a cerut Fiscului sa ii prezinte documente referitoare la majorarile si structura de pret a combustibililor. Un document al institutiei prezenta anterior ca in 2010 companiile petroliere din Romania au scumpit nejustificat carburantii. Acum, pretul carburantilor a depasit la sortimentele cele mai scumpe pragul psihologic de 6 lei litrul. Companiile petroliere justifica scumpirile prin cresterea pretului la petrol pe bursele internationale plus majorarile de TVA de la 19 la 24% ca si cele de accize.

Anul trecut Petrom a inregistrat cel mai mare profit din istoria sa, de 520 milioane de euro. Consiliul Concurentei investigheaza piata carburantilor din 2005 si a anuntat ca rezultatele acesteia vor fi prezentate in acest an.

Fondul Monetar International (FMI) a cerut intr-un raport economic de saptamana trecuta guvernelor lumii sa se pregateasca de "socuri petroliere" si a recomandat sa isi faca stocuri de carburanti. De asemenea, a mai anuntat ca scumpirea petrolului este de lunga durata din cauza cresterii consumului in tari aflate in curs de dezvoltare, precum China, India si Brazilia, care sunt si foarte populate.

sursa: Jurnalul.ro

foto: Intact Images

Leul a scazut in raport cu euro si dolarul american. Vezi cursul BNR... INS confirma: Alimentele si combustibilii, in topul scumpirilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x