Antena Căutare

Furnizorii: Gaze mai scumpe atat pentru consumatorii casnici cat si pentru cei industriali

Furnizorii de gaze naturale vor sa creasca pretul atat pentru consumatorii casnici cat si pentru cei industriali. Autoritatea de reglementare in domeniul energiei nu ia inca o decizie, dar va face un studiu care sa arate care ar fi impactul acestei scumpiri pentru populatie.

Furnizorii de gaze cer majorarea tarifelor pentru ca importurile de gaze au crescut semnificativ fata de 2009, iar pretul de cumparare s-a majorat. Mia de metri cubi costa cu 90 de dolari mai mult decat in 2009.

"Romania are cel mai mic pret in Uniunea Europeana pentru piata gazelor. La un moment dat populatia trebuie sa fie pusa in fata unor cresteri de preturi", a declarat Frank Hajdinjak Directorul general al E.ON Romania.

Cresterea pretului, spun distribuitorii ar trebui sa se aplice in special consumatorilor industriali. Dar, liberalizarea pietei energiei, ceruta de Fondului Monetar International va duce, inevitabil, la scumpiri si pentru populatie. Nu numai la gaze, ci si pentru electricitate.

"Liberalizarea preturilor la energie va fi un proces de durata. Vrem ca procesul sa inceapa, iar ca finalizarea lui sa aibe loc in 2013 pentru consumatorii industriali si pana in 2015 pentru cei casnici", a precizat Jeffrey Franks, seful FMI in Romania.

Majorarile de tarife se vor face treptat, iar persoanele cu venituri mici vor fi primi ajutor de la stat.

"Multi romani nu vor putea suporta un asemenea soc al cresterii de pret. De aceea trebuie sa fim foarte atenti la ajustari", a spus Frank Hajdinjak, Directorul general al E.ON Romania.

Potrivit estimarilor facute de furrnizori, anul acesta, pretul gazelor importate din Rusia ar putea sa creasca la peste 400 dolari mia de metri cubi, de la actualul nivel de 370 de dolari. Un pret care ii determina pe furnizori sa faca si mai des presiuni ca Autoritatea de Reglemntare sa creasca tarifele. Mai ales in conditiile in care acestea nu au mai fost modificate din 2009.

Sursa: Antena3

Jeffrey Franks: "Tintele de deficit bugetar pentru 2011 si 2012 sunt realizabile"... Cele 3 motive care au tinut Romania in recesiune, in viziunea lui Jeffrey Franks...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x