Antena Căutare

Oficial! Românii, care-și cumpără frigidere și mașini de spălat trebuie să se uite la termenul de garanție. Se schimbă regulile

Noi reguli impuse pe piaţa electrocasnicelor. Comisia Europeană a stabilit că firmele trebuie să producă aparate cu o durată de viaţă mai lungă. Unele chiar şi de 10 ani. Dacă se strică, piesele de schimb trebuie livrate în cel mult 15 zile. Iar noile tehnologii trebuie să fie mult mai prietenoase cu mediul

Noi reguli impuse pe piaţa electrocasnicelor. Comisia Europeană a stabilit că firmele trebuie să producă aparate cu o durată de viaţă mai lungă. Unele chiar şi de 10 ani. Dacă se strică, piesele de schimb trebuie livrate în cel mult 15 zile. Iar noile tehnologii trebuie să fie mult mai prietenoase cu mediul. Deşi vor fi mai scumpe, aparatele de uz casnic vor consuma mai puţină energie electrică.

Câteva reguli noi vor viza producătorii de electrocasnice. Maşinile de spălat rufe şi cele pentru vase, sistemele de iluminat, dar şi frigiderele ori televizoarele trebuie construite astfel încât durata de viaţă să fie mai lungă. Până la 10 ani, în cazul maşinii de spălat, de exemplu.

Comisia Europeană cere şi ca aparatele să fie mai eficiente din punct de vedere energetic. Producătorii spun că noile cerinţe se vor reflecta şi în costurile de producţie.

Florinel Kiss, preşedinte Asociaţia Română a Magazinelor Online: Lucrul ăsta poate să aibă efect asupra consumatorului prin preţ. Vor trebui să ofere servicii suplimentare incluse în preţul de achiziţie. Se pune presiune pe producătorii de echipamente în a găsi o soluţie viabilă

Chiar dacă electronicele şi electrocasnicele vor fi mai scumpe, clienţii ar urma să economisească din facturile la energie.

Experţii Comisiei Europene au calculat că măsurile vor duce la scăderea costurilor la energie, în tot blocul comunitar, cu 20 de miliarde de euro începând din 2030. Pentru o gospodărie, economia va fi de 150 de euro pe an.

Până la noile schimbări, clienţii români îşi asigură investiţia cu ajutorul garanţiei. Plătesc câteva zeci de lei în plus, pentru fiecare an adăugat.

Garanţia legală în ţara noastră este acum de doi ani sau chiar mai mică pentru produsele electrocasnice cu durată de viaţă mai scurtă.

Sunt însă şi cazuri în care producătorii îşi promovează bunurile scoţând în faţă garanţii de până la cinci ani. Nu de puţine ori piesele cedează imediat după expirarea termenelor, iar repararea devine un chin pentru clienţi.

Horia Constantinescu, preşedinte ANPC: Am pus în vedere celor mai mari operatori de pe piaţa electrocasnicelor respectarea drepturilor de bun simţ a consumatorilor. Să nu mai uităm să îl băgăm în seamă. Să înlocuim produsul, de exemplu, unde ajunge cu a treia defecţiune identică cu primele două. Trebuie să fie înlocuit

O altă regulă se referă la piesele de schimb. Trebuie să ajungă la client în cel mult 15 zile.

În România, piaţa electrocasnicelor şi a electronicelor a crescut constant în ultimii trei ani. Ne uităm însă mai mult la preţ şi mai puţin la durata de viaţă a produselor, spun specialiştii.

Noile reguli trebuie aplicate din 2021.

Livada de nuci, o fabrică de bani... Adminstraţia Trump impune UE tarife de 25% pentru produse ca vinul francez, brânza italiană şi whisky-ul scoţian din mal...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x