Antena Căutare

Gaze mai ieftine? Rusia a vrut Distrigazul, dar l-au luat francezii

Romania ar putea avea relatii comerciale directe cu grupul rus Gazprom, daca ar oferi ceva la schimb, pentru a putea importa direct gaze din Federatia Rusa la un pret mai mic, a declarat Igor Sidorov, consilierul economic al Ambasadei Rusiei la Bucuresti. Acesta a adaugat insa ca, daca in 2005 Romania ar fi vandut Distrigaz Sud catre Gazprom si nu l-ar fi luat Gaz de France, statul ar fi avut un pret mai bun la gaze in prezent.

"Romanian ar obtine neaparat un pret mai bun la gaze, daca s-ar elimina intermediarii, dar daca ar oferi ceva grupului Gazprom, daca ar face un pas inainte catre Gazprom, ar putea", a estimat Sidorov, prezent la reuniunea ministrilor Economiei din statele membre ale Organizatiei Cooperarii Economice a Marii Negre, informeaza Mediafax.

Pe de alta parte, Sidorov a mai spus ca, atunci cand Romania importa gaze direct din Rusia, era rau-platnica, dar dupa ce in relatia dintre Romania si Rusia au aparut intermediarii agreati de Gazprom, autoritatile romane si-au onorat obligatiile de plata.

Romania importa gaze din Rusia prin intermediul companiilor WIEE si Imex Oil, cu care are acorduri pana in 2012.

WIEE este detinuta de WIEE Zug Elvetia, societate mixta infiintata in 1993 de Wintershall (din grupul german BASF) si grupul rus Gazprom Iar Imex Oil este detinuta de firma Conef, care este controlata de Vimerco, actionarul majoritar al producatorului de aluminiu Alro Slatina.

Datoria externa a Romaniei s-a adancit cu 2,5 mld. €, in primul trimestru... Leul se apreciaza, dolarul revine sub 2.9 lei. Vezi cursul BNR!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x