Antena Căutare

Gazele se scumpesc cu 30% pentru industrie si micile companii

Executivul a hotarat sa creeze doua cosuri de consum, unul pentru populatie sI producatorii de energie termica sI altul pentru sectorul industrial, scrie Mediafax, care citeaza surse guvernamentale.

Acesta este un prim pas pentru scumpirea cu 30% a pretului la gaze pentru societati precum producatorii de energie electrica, combinatele chimice sI siderurgice, ca sI micile companii.

Majorarea va veni în doua etape iar intr-o prima faza se presupune o majorare cu 10%. Aceasta va fi aplicata de la 1 iulie, pentru a prinde al doilea semestru.

In acelasi timp, pretul gazelor naturale livrate populatiei si unor institutii publice, precum scoli sau spitale, va ramane nemodificat pana in martie 2012.

Liberalizarea pretului la gaze este o conditie impusa de noul acord cu Fondul Monetar International. Distribuitorii de gaze, E.ON Gay si Distrigaz Sud, au cerut împreuna cu Petrom de nenumarate ori majorarea pretului la gaze motivand ori cu scumpirea gazului de import, ori cu necesitatea liberalizarii tarifelor pentru a ajunge la media europeana.

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) a criticat vehement masura liberalizarii, spunand ca industria va fi afectata si va deveni mai putin competitiva.

Petrom doreste sa exporte gaze pe conducta Arad-Szeged, atunci cand din punct de vedere tehnic se va putea acest lucru. Momentan putem doar importa gaz din Ungaria, nu si exporta. Pretul productiei romanesti este de 165 de dolari pe mia de metri cubi, in vreme ce importurile se fac la 380 dolari, ceea ce ar insemna practic o dublare a castigului pentru Petrom daca va exporta gaze romanesti. Iulian Iancu, presedintele Comisei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor a initiat un act normativ prin care sa se interzica exporturile de gaz intern pana cand Romania nu isi diverisifica sursele, respectiv sa intre în functiune gzoductul Nabucco si proiectul AGRI, care va aduce gaze lichefiate din Azerbaidjan.

Citeste si Jurnalul!

Vodafone aplica normele CE si reduce tarifele pentru apeluri in roaming... Mugur Isarescu: "Bancile trebuie sa-si invete angajatii sa citeasca bilanturi"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x