Antena Căutare

Germania: Trei scenarii, daca Grecia va iesi din zona euro!

Potrivit presei germane, Berlinul are in vedere trei scenarii pentru situatia in care Atena va parasi zona euro.

Toata saptamana trecuta, guvernul german a incercat sa puna capat zvonurilor potrivit carora Berlin si Paris intentioneaza o reorganizare a zonei euro, redusa la dimensiuni mai mici, adica fara Grecia, Spania, Portugalia si Italia.

Acest lucru nu-i impiedica insa pe germani sa studieze trei scenarii posibile in cazul in care Grecia, veriga slaba, va trebui, la un moment dat, sa iasa din Uniunea Europeana. In ultima instanta, explica ziarele germane, nu exista nici o garantie ca noua echipa la putere in Grecia va accepta sa duca la bun sfarsit programul economic impus de partenerii Atenei. Spre deosebire de Italia si Spania, Berlinul va privi de acum inainte Grecia drept „un caz disperat". In acest context, expertii ministerului german de finante au schitat trei scenarii posibile.

In „scenariul de baza", cel mai opitimist, evenimentele se vor derula fara mari probleme. Dupa cateva turbulente de mica anvergura, iesirea Greciei se va dovedi chiar pozitiva pentru zona euro, pentru ca fara „veriga ei slaba", restul tarilor din regiune se vor consolida", iar misiunea Italiei si Spaniei de stabilizare a situatiei lor financiare va fi considerabil simplificata.

In al doilea scenariu avut in vedere de Berlin, cel mai rau, Italia si Spania intra in vizorul pietelor financiare de indata ce Grecia abandoneaza corabia euro. Pe acest fundal, se va proceda la o intarire urgenta a Fondului european de stabilitate pentru sporirea capacitatii lui de creditare cu peste 1000 de miliarde de euro. Totusi, nu este clar daca o astfel de masura va fi suficiente pentru calmarea spiritelor.

Este studiat si un al treilea scenariu, „cel mai negru posibil", potrivit Der Spiegel. El prevede falimentul total al Greciei, incapabila sa faca fata degringoladei generata de revenirea la drahma si care, in caderea ei, va antrena si alte state. Expertii sustin insa ca acest scenariu este foarte putin probabil sa fie realizat.

Sursa: Financiarul

Foto: Intactimages / EPA

Oltchim va trimite 1.000 de angajati in somaj tehnic. Combinatul chimic a inregistrat pierderi de 42,7 milioane de euro,... Comanda record pentru Boeing...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x