Antena Căutare

Goldman Sachs: In 2012, barilul poate atinge 125 de dolari

Pentru tarile mari producatoare de materii prime, anul 2012 s-ar putea dovedi de mare succes, afirma expertii bancii americane Goldman Sachs. In opinia lor, neimpartasita in totalitate de alti colegi, barilul de petrol marca Brent poate urca la 125 de dolari.

Dar, au tinut sa avertizeze de la bun inceput analistii Goldman Sachs, scumpirea titeiului in 2012 si 2013 este posibila numai in cazul in care criza datoriilor din Europa nu va arunca in recesiune economia globala. Pentru moment, expertii institutiei au revizuit in scadere de la 3,4% la 3,2% prognoza de crestere a PIB-ului mondial.

Daca acest risc va fi evitat, pana la sfarsitul anului 2013, pretul barilului marca Brent ar putea castiga un plus de 13,5 dolari (+12%) fata de cursul actual, pana la 135 dolari/baril. O ascensiune la fel consistenta vizeaza inclusiv previziunile pentru titeiul american WTI. Comparativ cu nivelul actual de 100 de dolari/baril, aurul negru tranzactiont la Bursa din New York are sanse sa atinga 120 de dolari/baril in 2012 si 130 de dolari/baril in 2013.

Care va fi motorul acestei cresteri? Cererea stabila de petrol, raspuns analistii bancii americane. Pentru ca, explica ei in continuare, marii consumatori si-au facut rezerve de lichiditati si, prin urmare, problemele economice nu vor afecta in mod deosebit pietele materiilor prime.

De precizat ca alte institutii bancare nu impartasesc optimismul celor de la Goldman Sachs. Motivul - cererea mondiala de petrol va ramane destul de slaba. Astfel, in raportul publicat zilele trecute, JP Morgan a revizuit in scadere toate prognozele sale vizand piata petrolului, ajungand la concluzia ca, pe fondul anticipatei incetiniri a ritmului de crestere a Chinei si in contextul mentinerii instabilitatii sistemului financiar european, barilul marca Brent nu va depasi anul viitor 112 dolari (fara de 115 dolari prognozati anterior).

Sursa: Financiarul

Dizolvarea zonei euro ar prabusi moneda unica la 0,85 $... Christine Lagarde: "Riscul de contagiune a crizei datoriilor publice, un lucru concret"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x