Antena Căutare

Guvernul a „deturnat“ bani din privatizare pentru accesarea fondurilor UE

Potrivit ministrului de Finante, sumele provin din „privatizarile facute in timp”, fiind depozitate intr-un cont In 2009, Emil Boc declara ca acestea nu exista.

Prim-ministrul a anuntat ieri ca a gasit so­lutia pentru asigurarea finantarii proiectelor europene, pana la reluarea platilor de catre UE. Executivul va aloca „aproximativ 600 de milioane de euro sub forma unui imprumut de Trezorerie". Despre orice informatie pri­vind provenienta banilor respectivi, premie­rul Emil Boc l-a indicat pe ministrul Finantelor Publice. Gheorghe Ialomitianu a parut insa cel putin confuz.

„Banii sunt din Trezo­rerie, sunt bani proveniti din privatizari". In­tre­­bat despre ce privatizari este vorba si daca poate da un singur exemplu, Ialomitianu a ras­puns ca „au fost privatizari de-a lungul timpului si banii sunt intr-un cont in Trezo­rerie" si ca „nu este vorba numai de privati­za­rile de ieri sau de azi, ci sunt in urma privatizarilor facute in timp".

La insistenta jurnalis­tilor, ministrul de Finante a aratat ca in acest cont nu sunt banii din privatizarea BCR, in­tru­­­cat acestia „au fost utilizati pentru plata sala­riilor si a pensiilor, la sfarsitul anului 2008".

Pentru alte informatii legate de acest cont, ministrul ne-a sfatuit sa trimitem o cerere in acest sens la minister. „Daca faceti o adresa la Ministerul de Finante va spunem cum s-au constituit acesti bani si din ce privatizari. (...)Faceti o adresa si va spun care este soldul sumei respective", a aratat Ialomitianu. „Fin.ro" a urmat sfatul ministrului. Pana la in­chiderea editiei, nu am primit niciun raspuns.

In 2009, Fondul era „o gogoasa, o minciuna"

Contul la care face referire ministrul de Finante este Fondul National de Dezvoltare. Despre acest fond, premierul Emil Boc decla­ra, in 2009, ca nu dispune de bani reali. Iar intre timp nu au mai fost facute alte priva­tizari.

„Fondul National de Dezvoltare Econo­­mica, practic, in acest moment el e golit din punct de vedere financiar. Exista numai bani fictivi. Bani reali nu mai exista. (...) Exista doar ca valoare contabila. /.../ Deci nu exista banii aces­­­tia, e o gogoasa, o minciuna", explica pre­­mie­­rul Emil Boc, in data de 29 ianuarie 2009, la postul public de televiziune.

Decla­ratia a fost facuta dupa ce fostul premier Calin Popescu-Tariceanu a spus ca in fondul respec­­tiv s-au acumulat 11 miliarde de lei din priva­­­tizari, inclusiv din privatizarea BCR, si ca acesti bani pot fi utilizati pentru investitii. Din Fondul National de Dezvoltare au fost acor­date credite catre CNADNR in valoare de 390 de milioane de lei. In schimb, Cabinetul Boc a „uitat" sa transfere 2% din sumele cumulate in acest cont pentru constructia de locuinte des­­tinate chi­riasilor evacuati.

Dan Voiculescu, vice­­pre­sedintele Senatului, a atras atentia in repeta­te randuri ca guvernul nu si-a respectat obli­gatia in acest sens prevazuta in Legea 10/2001.

Sursa: Financiarul

Alba Iulia: Podul rutier de peste raul Mures, reabilitat anul trecut cu 2,4 milioane de lei, are gropi in asfalt... Pachete speciale pentru "Prima Casa"!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu Sambata, 20.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x