Antena Căutare

Guvernul decide astazi daca va fi eliminat impozitul minim

"Deratizarea" firmelor continua, deoarece impozitul minim nu va putea fi eliminat incepand cu 1 octombrie asa cum au anuntat rand pe rand o pleiada de ministri si autoritati. Aceasta este ultima dintr-un lung sir de promisiuni facute de Guvern pentru mediul economic, legate de acest subiect si incalcate rand pe rand.


Lungul sir de promisiuni legate de scoaterea impozitului minim si/sau inlocuirea sa cu unul forfetar a inceput chiar de anul trecut, pe cand ministru al Finantelor era Gheorghe Pogea. El a anuntat in doua trimestre consecutive eliminarea impozitului. Anul acesta, atat premierul Emil Boc, cat si fostii ministri Adriean Videanu (al Economiei) si Sebastian Vladescu (al Finantelor) au dat ca sigura scoaterea impozitului si s-au laudat cu aceasta masura ca fiind anticriza cu prilejul mai multor forumuri economice sau interviuri.

Acum, cand termenul se apropie galopant si sabia lui Damocles sta sa taie coada unei alte promisiuni desarte, Petru Calian, membru PDL in Comisia de Buget-Finante a Camerei Deputatilor, a anuntat ca actul normativ privind anularea impozitului minim va fi finalizat pana la 15 octombrie. "In calitate de membru al Comisiei de Buget-Finante a Camerei Deputatilor pot sa spun ca pana la 15 octombrie va fi finalizat actul normativ care va anula impozitul minim, probabil printr-o OUG. Impozitul minim se plateste trimestrial, ceea ce inseamna ca in ianuarie 2011 acesta nu se va plati pentru ultimul trimestru din 2010 - lunile octombrie, noiembrie si decembrie. Anularea impozitului minim este o necesitate, pe termen scurt si-a atins tinta, a fost util si a produs efecte pozitive, insa pe termen lung este neproductiv", a afirmat Petru Calian.

Premierul Emil Boc anunta la 22 septembrie ca l-a mandatat pe Gheorghe Ialomitianu, noul ministru al Finantelor, sa inlocuiasca actuala formula a impozitului minim pentru firme cu un impozit forfetar, aplicabil doar in domeniile expuse la evaziune fiscala. "Ministrul Finantelor are mandat pentru a elimina actuala formula si de a regandi impozitul minim in sensul reorientarii lui spre un impozit cu adevarat forfetar, restrans doar la acele domenii unde evaziunea fiscala nu poate fi combatuta", tuna si fulgera Boc cu zece zile inainte ca termenul anuntat sa treaca.

Mai departe putin in timp, la 19 august, Sebastian Vladescu dadea ca sigura eliminarea impozitului care i-a exasperat pe micii afaceristi. "Impozitul minim dispare de la 1 octombrie. Este o data certa. Pana la finele anului nu-l inlocuim cu nimic, dar pentru 2011 lucram la impozitul forfetar, care ar trebui sa fie introdus in ianuarie", mentiona atunci Vladescu.

Acum trei luni, la 16 iulie, si Adriean Videanu tinea isonul promisiunilor. "Ministerul Finantelor are calculele facute si sper ca pana la sfarsitul anului impozitul minim sa fie eliminat", spunea el atunci.

Intrebat atunci de ziaristi la ce data va fi efectuata aceasta modificare, Videanu a raspuns "1 octombrie sau 1 noiembrie".

Introdus in primavara anului trecut, impozitul minim este cuprins intre 2.200 de lei (aproximativ 500 de euro), daca firmele au venituri totale de pana la 52.000 de lei, si 43.000 de lei (circa 10.000 de euro) pentru venituri de peste 129 milioane de lei. La sfarsitul lui 2009, primul-ministru Boc spunea ca peste 73% dintre firmele inchise dupa introducerea impozitului minim erau inactive sau folosite doar pentru intermedieri ori tranzactii ilegale. Potrivit Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC) peste 133.000 de firme si-au suspendat activitatea in 2009, de 11 ori mai multe decat in 2008.|

citeste alte articole pe Jurnalul.ro

A sosit ziua scadentei pentru Rompetrol... Cine vrea sa salveze CET-urile: firme-fantoma, printi, spioni GRU si seful Hidroelectrica...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x