Guvernul elimina complet stimulentele acordate personalului bugetar incepand cu 2012

Guvernul a decis eliminarea, incepand cu 1 ianuarie 2012, tuturor fondurilor constituite in sectorul bugetar in vederea acordarii de stimulente angajatilor, masura urmand sa afecteze functionarii din ministere si institutiile subordonate, politisti, vamesi sau personalul din sistemul judiciar.

Surse guvernamentale au declarat ca Executivul a aprobat, in sedinta de miercuri, masura abrogarii tuturor prevederilor din actele normative in vigoare prin care se autorizeaza unele institutii si autoritati publice ale administratiei publice centrale de a retine o parte din veniturile realizate si a constitui fonduri pentru stimularea personalului bugetar angajat in aceste institutii si autoritati publice.

"Conform Scrisorii de intentie, semnata cu Fondul Monetar International (FMI) in iunie, Romania si-a luat angajamentul de a elimina baza legala pentru fondurile de stimulente cu intrare in vigoare de la 1 ianuarie 2012. Romania s-a angajat ca pana la sfarsitul lunii august 2011 sa fie aprobat de catre Guvern actul normativ de abrogare a bazei legale de constituire a fondurilor de stimulente, acest reprezentand un criteriu de referinta structural de a carui indeplinire depinde continuarea Acordului Stand-by incheiat cu FMI", au declarat sursele citate.

Potrivit acestora, desi prin legea cadru privind salarizarea in sectorul bugetar, in vigoare de la 1 ianuarie, au fost luate in considerare toate drepturile salariale stabilite prin acte normative speciale, au ramas in vigoare acte legislative care permit unor institutii si autoritati ale administratiei publice centrale sa constituie fonduri pentru stimularea angajatilor.

Prin urmare, Guvernul a adecis abrogarea prevederilor din Lega petrolului si Legea minelor privind constituirea unor fonduri de stimulente de catre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, dar si prevederile care permiteau Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat sau Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului sa foloseasca veniturile extrabugetare pentru stimulente.

De asemenea, personalul din sistemul judiciar nu va mai beneficia de stimulentele constituite din taxa de timbru judiciar, Guvernul eliminand din lege si prevederea ca o cota parte din veniturile stranse din vanzarea timbrului judiciar sa poata fi folosita la constructia si cumpararea de locuinte de serviciu.

Conform deciziei Guvernului, politisitii nu vor mai putea fi recompensati cu pana la 1% din cuantumul veniturilor aduse prin actiunile acestora, iar vamesii si angajatii Garzii Financiare nu vor mai beneficia de stimulentele acordate drept cota parte din amenzi, confiscari sau alte venituri.

Functionarii din cadrul Ministerului Finantelor Publice si directiilor financiare teritoriale, personalul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Ministerului Sanatatii sau autoritatilor de sanatate publica, precum si angajatii Ministerului Mediului, Administrateiei Fondului de Mediu, Administratiei Nationale Apele Romane, Agentiei Romane pentru Conservarea Energiei nu vor mai putea beneficia nici ei de fondurile de stimulente.

Printre cei care nu vor mai primi stimulente se mai regasesc agajatii Oficiului Roman al Drepturilor de Autor, Agentiei Nationale Antidoping si personalul din domeniul silvic, Guvernul luand decizia de a abroga totodata "orice alte dispozitii prin care se reglementeaza constituirea de fonduri pentru stimularea personalului".

Potrivit surselor citate, Guvernul va reglementa, pentru personalul bugetar afectat, modul de compensare a drepturilor banesti eliminate prin legea legea de salarizare pentru anul 2012.

Hossu: Prin eliminarea fondului de stimulente, Guvernul e un angajator de tip comunist, nestimulativ

Presedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat ca Guvernul, prin eliminarea stimulentelor pentru bugetari, este un angajator de tip comunist, care nu mai creeaza competitivitate intre salariati, platindu-i la fel si pe cei care sunt si pe cei care nu sunt eficienti. Hossu considera ca daca aceste fonduri nu mai exista, Guvernul il va plati la acelasi nivel si pe "angajatul bun si pe angajatul rau", pentru ca prin eliminarea stimulentelor nu va mai exista nici competitivitate.

"Prin prisma noului Cod al Muncii, perceperea este tipic comunista. Rezultatul unei asemenea politici salariale este ca toti vor fi platiti la fel de prost, nu mai conteaza calitatea sau cantitatea muncii bugetarilor", a spus liderul "Cartel Alfa".

Hossu a precizat ca sindicatele "vor incerca" sa protesteze fata de aceasta masura, insa va fi dificil de rezolvat aceasta problema". "Vom incerca sa protestam, insa Guvernul si Parlamentul au devenit o masina de vot, nu ai cum sa rezolvi problema, pentru ca decizia este la angajatorul de tip comunist", a spus Hossu.

Marica: Stimulentele au fost introduse in salariul de baza, in medie reprezinta un sfert de salariu

Presedintele Aliantei "Sed Lex", Vasile Marica, a declarat ca stimulentele primite de angajatii din finante au fost introduse in salariul de baza, potrivit legii salarizarii din sistemul public, astfel ca fiecare angajat va primi, in medie, inca un sfert de salariu lunar. "Chiar daca Guvernul a eliminat fondul de stimulente, pe salariatii din finante nu ii afecteaza, pentru ca le-am introdus in salariul de baza. Pentru asta m-am batut si am reusit sa le introducem, astfel ca fiecare angajat va primi in plus la salariu inca un sfert de salariu lunar", a precizat Marica.

Citeste si Jurnalul

Foto: Intact Images

Ultimele știri