Antena Căutare

Guvernul nu poate gestiona disputele din jurul OUG 50

Dezbaterile pe OUG 50 sunt departe de a fi incheiate, la mai bine de patru luni de la adop­ta­rea acesteia. Guvernul isi men­tine pozitia privind aplica­rea actului normativ si asupra creditelor aflate in derulare, iar bancile avertizeaza ca vor inregistra pierderi de sute de milioane de euro. Miza este importanta, pentru ca la mijloc sunt de fapt mii de oameni (sau mii de voturi) care pot obtine o ieftinire a imprumuturilor.

Odata cu amanarea dezbaterilor din Comisia de buget finante banci a Camerei Deputatilor, rezolvarea disputelor din jurul Ordonantei de Urgenta nr. 50/2010 privind contractele de credit ale consuma­torilor va intarzia cel putin o luna. Desi la inceputul lunii septembrie actul normativ a primit votul Senatului, in mapa deputa­tilor se afla in acest moment peste 100 de amendamente venite dinspre toate partile implicate, bancheri, clienti, guvern.

Deja FMI a avertizat ca aplicarea retroactiva a ordonantei va avea efecte negative asupra economiei, iar Comisia Europeana a solici­tat lamuriri detaliate asupra actului normativ.

Ce spune Directiva europeana

In urma cu doi ani, Parlamentul European a adoptat Directiva 48 referitoa­re la creditele de nevoi personale negaran­tate, cu o valoare cuprinsa intre 20.000 si 75.000 de euro. Miza acestei noi legislatii a fost armonizarea contractelor de impru­mut in ceea ce priveste publicitatea si infor­matiile furnizate inainte de semnarea contrac­telor si in momentul incheierii lor, calculele privind costul total al imprumu­turilor, dreptul la anulare si dreptul de rambursare anticipata.

Articolul continuă după reclamă

Pe de alta parte, Directiva contine doua tipuri de reglemen­tari, cele de maxima armonizare si cele flexibile, ce au fost lasate la alegerea state­lor membre pentru a fi imbu­natatite in legislatia lor nationala. Acest ultim tip de prevederi se imparte la randul sau in trei categorii: informatii inainte de semnarea contractului, in timpul derularii acestuia si aspecte in afara contractului.

Tot articolul, in Financiarul

Urmatoarea transa de la FMI, conditionata de modificarea OUG 50... Suspendarea platilor catre Pilonul II ar reduce deficitul sistemului public de pensii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Adi Nartea și Cosmin Vîjeu au câștigat suma de 25000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Adi Nartea și Cosmin Vîjeu au câștigat suma de 25000 de lei Vineri, 01.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x