Antena Căutare

Guvernul vrea sa atraga investitorii straini prin salariile mici

In primele cinci luni au fost atrase mai putin de 800 de milioane de euro. Cei mai multi bani au venit anul trecut din Olanda, Austria si Germania. Costurile cu forta de munca sub media europeana transforma Roma­nia intr-un loc atractiv pentru inves­titii.

Acesta este principalul argument cu care Cabinetul Boc incearca sa con­vinga oamenii de afaceri straini sa isi deschida afaceri in tara noastra. Recent, Executivul a dat publicitatii o brosura de prezentare, denumita „Romania - o oportunitate europeana pentru investitiile tale". Documentul cu­prinde o serie de date precum salariul mediu brut, rata somajului, cote de impozitare, inflatia. Toate ci­fre­le sunt prezentate comparativ cu alte opt state, printre care Ungaria, Bul­garia si Albania.


Astfel, posibilii investitori pot afla ca salariul mediu brut platit in Roma­nia este printre cele mai scazute din aceasta parte a Europei: 449 de euro, de peste doua ori mai scazut decat in Croatia (1.054 de euro). Costurile cu forta de munca mai mici sunt doar in Bulgaria (salariul mediu brut de 328 de euro) si Albania (246 de euro). In cele doua tari insa impozitul pe profit este mai mic decat la noi (10%, fata de 16%), la fel si TVA (20%, fata de 24%). Un salariu mediu brut pe economie similar cu cel din Romania este platit si in Serbia (461 de euro). Aici insa ratele de impozitare sunt de 10% pe profit, respectiv 18% TVA.

In documentul amintit, premierul Emil Boc ii asigura personal pe investitorii straini ca in tara noastra vor gasi „ingredientele necesare pen­tru o afacere de succes: un cadru legislativ eficient si eficace, stabilitate, predictibilitate si oameni ingeniosi care au trecut testul recesiunii eco­no­mice cu maturitate si echilibru". „In ceea ce priveste investitiile straine directe, Romania ocupa primul loc in re­giune, cu 2,69 miliarde de euro atra­si in anul 2010", mai arata Emil Boc.

Din documentul prezentat de Executiv reiese ca anul trecut au fost de trei ori mai putini bani investiti decat in 2008, atunci cand suma ajun­gea la 9,496 miliarde de euro. De altfel, 2008 a fost cel mai bun an pe acest segment, din 2000 pana in prezent. Pentru anul in curs cifrele sunt mai putin optimiste, intrucat in primele cinci luni din 2011 au fost investiti mai putin de 800 de milioane de euro.

sursa: Financiarul

Magnatii romani risca sa fie executati silit de ANAF. Vezi cine se afla pe lista datornicilor!... Leul se apreciaza la inceputul saptamanii. Francul elvetian, cotat la 3,75 lei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x