Antena Căutare

Guvernul vrea sa infiinteze un fond national de investitii

Executivul pregateste infiintarea unui fond national de investitii. Masura este prevazuta in noul plan de masuri elaborat de Guvern pentru relansarea economiei. Fondul va fi alimentat din actiunile minoritare, detinute de stat, la diferite companii. Oamenii de afaceri nu prea cred ca strategia va avea succes.

Prin infiintarea fondului national de investitii, Guvernul Boc vrea sa obtina resursele financiare necesare pentru sustinerea proiectelor majore de infrastructura. O idee similara a fost insa lansata si in urma cu un an.

In martie 2009, AVAS anunta ca Executivul pregateste infiintarea Societatii de Investitii de Stat, care sa preia participatiile minoritare detinute de stat la 356 de companii. Printre aceste societati se numara Roman SA Brasov, Avicola Iasi si Biofarm Bucuresti.

Fondul de investitii ar fi trebuit sa fie lansat pana la finele anului trecut si urma sa aiba un capital social de 30 de milioane de euro. Nu se stia insa nici cine il va administra si nici ce se va intampla cu banii incasati. Proiectul nu s-a mai concretizat, dar Executivul nu a renuntat la plan.
Desi sustin ca ideea unui fond national de investitii este buna, cei mai multi oameni de afaceri sunt sceptici in privinta punerii sale in practica.

Asta deoarece costurile proiectului sunt mari, iar rezultatele nu vor fi imediate. In plus, introducerea in acest fond a companiilor datoare sau care nu au activitate ii va alunga pe investitori.

Pe de alta parte, sustin oamenii de afaceri, fondul ar trebui dat in administrare privata, pentru a se evita o structura birocratica.

Ratingul de tara al Romaniei, revizuit de la negativ la stabil... 315 milioane euro pentru metroul Bucuresti - Aeroportul H.Coanda. Acord semnat azi in Japonia...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x