Antena Căutare

Ilie Serbanescu: FMI ne trimite sa ne finantam mai scump de la privat

Noul acord preventiv pe care Romania il va realiza cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE) va face Romania sa se finanteze mai scump, de la capitalul privat, considera analistul Ilie Serbanescu, fost ministru al Reformei.

"Problema cu noul acord e ca este preventiv nu pentru ca Romania nu are nevoie de bani, ci ne obliga sa ne finantam de la sistemul privat, ceea ce va fi mai scump. Situatia e caraghioasa", ne-a declarat Serbanescu.

Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, declara ieri intr-un interviu pentru Jurnalul National ca prin noul acord Romania va economisi bani deoarece acestia vor sta la Washington iar tara noastra nu va mai plati dobanda. FMI ne-a dat banii cu 4% dobanda, dar pe piata libera tara noastra se imprumuta cu dobanzi in jur de 7%.

Serbanescu vede si impunerea liberalizarii preturilor la curent electric si gaze naturale drept un "cadou" pentru conglomeratele energetice europene prezente in Romania. "Ce legatura are FMI cu lumea energetica? Doar asa, sa faca niste cadouri catre Gaz de France si E.ON", spune el.

In privinta actualului acord cu institutiile internationale, caracterizat duminica de presedintele Traian Basescu drept "un succes", Serbanescu precizeaza ca acesta nu a atacat decat dezechilibrele cauzate de stat, nu si pe cele legate de consum.

"Domnul presedinte a spus ca s-a iesit din risc. Aici opereaza anecdota aia ca suntem stabili dar nu stim daca asta este stabilitatea pe care o descrie Franks. E o gluma cam reala. Cresterea economica face rau Romaniei in faza actuala, daca 70-80% e consum. (...) Nu cred ca s-au pus bazele cresterii. S-a atacat vreun dezechilibru? Doar al statului", spune el.

Serbanescu cere ca Romania sa impuna o suprataxa bancilor, pe modelul occidental, deoarece si acestea ar fi vinovate de o parte din problemele economiei. "Bancile au facut atata rau incat ar trebui sa cotizeze si ele. Ramane de vazut daca sa dea banii direct la buget sau intr-un fond de stabilitate", spune analistul.

Sursa: Jurnalul National

Cele 3 motive care au tinut Romania in recesiune, in viziunea lui Jeffrey Franks... Leul isi continua deprecierea fata de euro si dolar...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x