Antena Căutare

Impozitul pe proprietate, modificat din 2013 in functie de destinatie

Conform scrisorii de intentie trimise FMI, Guvernul vrea sa modifice, de anul viitor, modul de calcul al impozitelor pe proprietate. Astfel, din 2013, acesta ar putea varia in functie de destinatia imobilului, comparativ cu sistemul actual care stabileste cote diferentiate pentru persoanle fizice si firme. In aceste conditii, impozitul platit de o persoana fizica sau o firma ar putea fi similar, daca imobilele detinute au aceeasi destinatie.

In prezent, impozitele pe imobile au regimuri diferentiate in functie de natura proprietarului, fiind de regula mult mai mici pentru persoane decat in cazul firmelor.

In cazul persoanelor fizice se aplica o cota de 0,1% la valoarea impozabila, calculata in functie de calitatea materialelor de constructie, utilitati si zona in care este amplasat imobilul. Iar in cazul companiilor, cota de impozit se stabileste prin hotarare a consiliului local si poate fi cuprinsa intre 0,25% si 1,5% inclusiv din valoarea de piata.

Valoarea de inventar este valoarea de intrare a cladirii in patrimoniu, inregistrata in contabilitatea proprietarului cladirii, conform prevederilor legale in vigoare.

In cazul unei cladiri care nu a fost reevaluata, cota impozitului pe cladiri se stabileste de consiliul local/Consiliul General al Municipiului Bucuresti intre 10% si 20% pentru cladirile care nu au fost reevaluate in ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinta si intre 30% si 40% pentru cladirile care nu au fost reevaluate in ultimii 5 ani anteriori anului fiscal de referinta.

Potrivit specialistilor, schimbarea modalitatii de calcul va duce la cresterea impozitelor pentru persoanele fizice, care utilizeaza imobilele propritetate personala pentru activitati comerciale, cu exceptia inchirierii, si ar avea un efect neutru asupra impozitelor platite de populatie pentru casele in care inlocuiesc.

De asemenea, masura ar putea sa avantajeze o parte din firme, mai ales dezvoltatorii care in varful perioadei de boom imobiliar au construit cladiri cu un grad de complexitate ridicat si a caror valoare de inventar a fost mult mai mare decat preturile actuale.

Impozitele si taxele locale vor creste incepand cu anul viitor cu 16,05%, reprezentand rata inflatiei cumulata pentru perioada 2010-2012. Conform Codului Fiscal, impozitele si taxele locale sunt indexate o data la trei ani, tinand cont de evolutia ratei inflatiei de la ultima modificare. Ultima actualizare a taxelor si impozitelor locale a fost aplicata incepand cu anul 2010.

Neincrederea investitorilor in bursa, alimentata de esecul Facebook... VIDEO! Bancile nu mai au bani pentru programul Prima Casa...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x